Mojito (mohitó) tulajdonképpen egy lime-os, mentás, fehér rumos kubai koktél. Valamelyik újságban láttam ennek a tortának receptjét még régen, és azonnal beleszerettem. Böbke lányom születésnapja közeledett éppen, így még jó okom is volt rá, hogy elkészítsem. Miután elkészítettem, rá kellett jönnöm, hogy az eredeti recept kicsit nem pontos. Most a pontosított receptet mondom el, a másikat úgyis mindenhol megtalálni a neten.
Hozzávalók:
A tésztájához:
- 5 tojás
- 15 dkg barnacukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg barnacukor
- 2 csokor menta
- 5 lime
- 0,5 – 1 dl rum
- 1 csomag habfixáló
- 4 db zselatinlap
Elkészités:
Kézimixerrel 7-8 perc alatt habosra keverjük az tojásokat a cukorral. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral, és óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába. Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformában 180 fokon 25-30 percig sütjük. Tűpróba után, ha a tészta készen van, a nyitott ajtajú, lezárt sütőben hagyjuk 10 percig. Ezután kivesszük, és amíg a krém elkészül, hagyjuk hűlni.
A krémhez felverjük a tejszínt, félidőben hozzákeverjük a mascarponét.
A 4 zselatinlapot vízbe beáztatjuk.
A lime-ok héját lereszeljük. A reszelt héjú lime-okból kettőt kifilézünk, a többinek kifacsarjuk a levét, és félretesszük.
A mentáról lecsipegetjük a leveleket, egy bóbitát félreteszünk díszítésnek. A többi levelet igen apróra vágjuk.
A barnacukorhoz öntjük a lime levét, összekeverjük, és felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon. Levesszük a tűzről, és a kinyomkodott zselatinlapokat felolvasztjuk benne. Hagyjuk, hogy kihüljön. Ekkor beletesszük a mentát, és a lime reszelt héjának a felét. Ha ezzel megvagyunk, akkor az egészet beleforgatjuk a tejszínes-mascarponés masszába.
Egy órát hagyjuk dermedni.
A torta tésztáját 3 lapra vágjuk, minden lapot meglocsolunk rummal és hagyjuk kicsit összeérni.
Ha a krém elég stabil, és nem folyós, akkor rákenjük a lapokra. A tetejét és az oldalát is ezzel vonjuk be. A filézett lime gerezdekkel, és a mentabóbitával díszítjük. Az oldalára a lime-héj reszelék másik felét felvihetjük még diszitésnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése