2017. július 2., vasárnap

Förmeteg leves

Más néven rántott leves csurgatott tésztàval,  ami ràntott levesek nagy csalàdjànak egyik vàltozata.



Hozzàvalók:
4 személyre

  • 5 dkg zsir
  • 5 dkg sima liszt
  • 1,5 liter viz
  • 1-1,3 kg só
  • 1 kiskanàlnyi édes csemege paprika


A csurgatott tésztàhoz:

  • 1 tojàs
  • 5-6 dkg liszt
  • pici só



Elkészités:

A megolvasztott de nem forró zsirhoz hozzàadjuk a lisztet és állandó keveréssel, lassan, tehàt takarék lángon jó sötét szinüre piritjuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a paprikát es azonnal felöntjük a vizzel, hogy a paprika nehogy megégjen.

Kevergetve felforraljuk, sózzuk, es addig forraljuk lassú tűzön, amig a rántás szaga el nem tűnik (kb 15-20 perc).

Amig a leves forr elkészitjük a csurgatott tésztát:


Csészébe tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tojást és nagyon jól eldolgozzuk. Picit sűrűbbnek kell lennie, mint a palacsinta tésztának.  Az elkészült tésztát vékony sugárban a fővő  levesbe csurgatjuk. Tehetjük műanyag zacskóba is, aminek az egyik sarkán pici lyukat vágunk, es  ezen a lyukon keresztül csurgatjuk bele a tésztát a levesbe. A belefőtt tésztát villával mindig félretoljuk. Ha az összes tészát belecsurgattuk, már kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése