Az igazán izes és finom rizi-bizi nyár elején a zsenge borsó
időszakában készül. Többféle recept is forgalomban van erről, de a legfinomabb
a következő:
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 bögre rizs (kb 22-23 dkg)
- 20 dkg frissen fejtett zsenge zöldborsó
- 1-2 db friss gyenge borsóhüvely
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöldje
- 3 dkg vaj
- 2 bögre viz
- 1 kiskanál só
- 1 mokkaskanál cukor
Előkészités:
A hagymát apóra vágjuk. A rizst és a zöldborsót
leöblitjük, a petrezselymet éles késsel
apróra vágjuk.
Elkészités:
A vajat egy lábosban felolvasztjuk. Beledobjuk a hagymát és
üvegesre pároljuk. Beletesszük a borsót, a borsóhüvelyt és a petrezselymet,
majd szükség szerint kevés viz hozzáadásával félpuhára pároljuk. Ezután
zsirjára sütjük. végül beledobjuk a rizst. Megkeverjük, hogy a rizsszemeket az
olaj átjárja, Felöntjük a vizzel,
megsózzuk, beletesszük a cukrot, majd ha forrni kezd újra megkeverjük,
takarékra vesszük alatta a tüzet, és fedő nélkül főzzük, mig a levét jól
elfővi. Ekkor fedőt teszünk rá, még kis ideig fedő alatt főzzük, majd elzárjuk
alatta a tüzet és befedve hagyjuk legalább 10 percig, illetve amig a rizs az
összes folyadékot magába nem szivja és meg nem fő.
Jót tesz a rizi-bizi állagának, ha elkészülte után egy
darabka (kb 2 dkg) vajat teszünk a tetejére, és ha ez elolvadt, villával
átkevergetjük. Tálalás előtt a
borsóhüvelyeket eltávolitjuk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése