2017. július 2., vasárnap

Rizi-bizi

Az igazán izes és finom rizi-bizi nyár elején a zsenge borsó időszakában készül. Többféle recept is forgalomban van erről, de a legfinomabb a következő:




Hozzávalók:
4 személyre

  • 1 bögre rizs (kb 22-23 dkg)
  • 20 dkg frissen fejtett zsenge zöldborsó 
  • 1-2 db friss gyenge borsóhüvely
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 3 dkg vaj 
  • 2 bögre viz
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkaskanál cukor


Előkészités:
A hagymát apóra vágjuk. A rizst és a zöldborsót leöblitjük,  a petrezselymet éles késsel apróra vágjuk.

Elkészités:
A vajat egy lábosban felolvasztjuk. Beledobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a borsót, a borsóhüvelyt és a petrezselymet, majd szükség szerint kevés viz hozzáadásával félpuhára pároljuk. Ezután zsirjára sütjük. végül beledobjuk a rizst. Megkeverjük, hogy a rizsszemeket az olaj átjárja, Felöntjük  a vizzel, megsózzuk, beletesszük a cukrot, majd ha forrni kezd újra megkeverjük, takarékra vesszük alatta a tüzet, és fedő nélkül főzzük, mig a levét jól elfővi. Ekkor fedőt teszünk rá, még kis ideig fedő alatt főzzük, majd elzárjuk alatta a tüzet és befedve hagyjuk legalább 10 percig, illetve amig a rizs az összes folyadékot magába nem szivja és meg nem fő.

Jót tesz a rizi-bizi állagának, ha elkészülte után egy darabka (kb 2 dkg) vajat teszünk a tetejére, és ha ez elolvadt, villával átkevergetjük.  Tálalás előtt a borsóhüvelyeket eltávolitjuk belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése