Vagyis chocolate chips cookie. Különleges, finom, roppanós
és egyben lágy keksz csokidarabkákkal.
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 1 bögre barna cukor
- ½ bögre kristálycukor
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 nagy tojás
- 1 nagy tojás sárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 100 gr apró csokoládé pasztilla (csoki csipsz)
Előkészítés:
A hozzávalókat kimérjük. A bögrének egy 2,4 dl szokványos bögre megfelel, fél bögrének
használhatunk egy nagyobb, úgy nevezett duplás kávés poharat.
Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és legyen kéznél egy
lapátkanál is, amivel a megsült kekszeket a tepsiből egy rácsra rakhatjuk. A frissen
sült keksz azon kívül, hogy nagyon forró, még hajlékony is, lehetetlen kézzel
úgy kiszedni, hogy a keksz egyben maradjon.Fentieken kívül szükség van egy
rácsra, amire az elkészült sütiket átszedjük, hogy a kekszek alul és felül is
hűlhessenek.
Amikor minden hozzávaló kéznél van, beindítjuk a sütőt, amit
180 C fokra állítunk be.
Elkészítés:
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet,
szódabikarbónát, sót és vaníliás cukrot.
Egy nagyobb tálban gépi haberővel 1-2 perc alatt kikeverjük
a vajat és a cukrokat (barnát és
kristályt) majd beletesszük a tojásokat is és ezzel még kb fél percet keverjük.
A tál széléről időnként kaparjuk bele a masszába az odaragadt anyagot.
Ezután adjuk hozzá részletekben a lisztes keveréket a vajas keverékhez, és
keverjük össze. Végül a tészta morzsalékos állagú lesz, ami nem baj, sőt, éppen ilyennek kell lennie. Legvégén adjuk hozzá a csoki pasztillákat, ezt már jobb, ha
fakanállal keverjük el a morzsalékos tésztában.
A tésztából két evőkanálnyi gombócokat gyúrunk, gömbölyítünk, és
egymástól kb 5 cm távolságra elhelyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsiben. 180 C fokos sütőben 15-20 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Ha a külseje pirulni kezd, kivesszük. Nem szabad teljesen megsülnie, mert ehetetlen lesz. A közepének
lágynak kell maradnia.
!0 percig pihentetjük a tallérokat a tepsiben, majd
lapátkanállal rácsra szedjük, és hagyjuk kihűlni.
A süti még egy darabig, amíg forró, dolgozik, alakul. Mindenképpen várjuk meg, amíg kihül, csak utána kínáljuk.
A süti még egy darabig, amíg forró, dolgozik, alakul. Mindenképpen várjuk meg, amíg kihül, csak utána kínáljuk.
Megjegyzés:
A vaj lehet olvasztott, de nem forró, igy könnyebb lesz majd a tésztát gombócokká gyúrni. Ha csak puha a vaj, akkor kicsit tovább kell összenyomogatni, formázni, mire jól öszeáll, de azután igy is tökéletes lesz.
A sütemény tésztáját folpackba csomagolva 2 napig
tárolhatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt 30 percig álljon a tészta
szobahőmérsékleten, hogy megpuhuljon, és kezelhető legyen.
A tésztából készült gombócokat le is fagyaszthatjuk. Felhasználáskor a fagyasztott gombócokat azonnal forró sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük.
Csokicsipszből kevesebb is elég, legfeljebb nem lesz annyira csokis. Készülhet még fehér csokicsipsszel esetleg darabosra vágott dióval is.
A tésztából készült gombócokat le is fagyaszthatjuk. Felhasználáskor a fagyasztott gombócokat azonnal forró sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük.
Csokicsipszből kevesebb is elég, legfeljebb nem lesz annyira csokis. Készülhet még fehér csokicsipsszel esetleg darabosra vágott dióval is.
A bögrének egy 2,4 dl szokványos bögre megfelel, fél bögrének használhatunk egy nagyobb, úgy nevezett duplás kávés poharat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése