2017. július 24., hétfő

Csoki csipszes tallérok

Vagyis chocolate chips cookie. Különleges, finom, roppanós és egyben lágy keksz csokidarabkákkal.






Hozzávalók:
  • 2 bögre liszt
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 1 bögre barna cukor
  • ½ bögre kristálycukor
  • 15 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 100 gr apró csokoládé pasztilla (csoki csipsz)




Előkészítés:
A hozzávalókat kimérjük. A bögrének egy 2,4 dl szokványos bögre megfelel, fél bögrének használhatunk egy nagyobb, úgy nevezett duplás kávés poharat.

Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és legyen kéznél egy lapátkanál is, amivel a megsült kekszeket a tepsiből egy rácsra rakhatjuk. A frissen sült keksz azon kívül, hogy nagyon forró, még hajlékony is, lehetetlen kézzel úgy kiszedni, hogy a keksz egyben maradjon.Fentieken kívül szükség van egy rácsra, amire az elkészült sütiket átszedjük, hogy a kekszek alul és felül is hűlhessenek.

Amikor minden hozzávaló kéznél van, beindítjuk a sütőt, amit 180 C fokra állítunk be.


Elkészítés:
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sót és vaníliás cukrot.

Egy nagyobb tálban gépi haberővel 1-2 perc alatt kikeverjük a vajat és a cukrokat  (barnát és kristályt) majd beletesszük a tojásokat is és ezzel még kb fél percet keverjük. A tál széléről időnként kaparjuk bele a masszába az odaragadt   anyagot.

Ezután adjuk hozzá részletekben a lisztes keveréket a vajas keverékhez, és keverjük össze. Végül a tészta morzsalékos állagú lesz, ami nem  baj, sőt, éppen ilyennek kell lennie.  Legvégén adjuk hozzá a csoki pasztillákat, ezt már jobb, ha fakanállal keverjük el a morzsalékos tésztában.

A tésztából két evőkanálnyi gombócokat gyúrunk, gömbölyítünk, és egymástól kb 5 cm távolságra elhelyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsiben. 180 C fokos sütőben 15-20 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Ha a külseje pirulni kezd, kivesszük. Nem szabad teljesen megsülnie, mert ehetetlen lesz. A közepének lágynak kell maradnia.
!0 percig pihentetjük a tallérokat a tepsiben, majd lapátkanállal rácsra szedjük, és hagyjuk kihűlni.
A süti még egy darabig, amíg forró, dolgozik, alakul. Mindenképpen várjuk meg, amíg kihül, csak utána kínáljuk. 


Megjegyzés:

A vaj lehet olvasztott, de nem forró, igy könnyebb lesz majd a tésztát gombócokká gyúrni. Ha csak puha a vaj, akkor kicsit tovább kell összenyomogatni, formázni, mire jól öszeáll, de azután igy is tökéletes lesz. 

A sütemény tésztáját folpackba csomagolva 2 napig tárolhatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt 30 percig álljon a tészta szobahőmérsékleten, hogy megpuhuljon, és kezelhető legyen. 
A tésztából készült gombócokat le is fagyaszthatjuk. Felhasználáskor  a fagyasztott gombócokat azonnal forró sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük. 
Csokicsipszből  kevesebb is elég, legfeljebb nem lesz annyira csokis. Készülhet még  fehér csokicsipsszel esetleg  darabosra vágott dióval is.




A bögrének egy 2,4 dl szokványos bögre megfelel, fél bögrének használhatunk egy nagyobb, úgy nevezett duplás kávés poharat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése