2017. július 21., péntek

Flódni

Csak úgy zserbó módra.



Hozzávalók:

1 db 25x36 cm peremes tepsihez

A tésztához:
  • 65 dkg liszt
  • 32,5 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 cs száritott élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 evúkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • ½ kiskanál só

Dió töltelékhez:
  • 50 dkg dió
  • 25 dkg cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ - 1  dl tej

Mák töltelékhez:
  • 50 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ - 1  dl tej

Alma töltelékhez:
  • 6 db közepes nagyságú savanykás alma
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál búzadara

Szilvalekvárhoz
  • 3 dl sűrű, nem zselatinos szilvalekvár

Elkészités:

A tésztához a lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, szódabokarbónat száritott élesztőt, kézi habverővel kevergetve fellazitjuk, összekeverjük, majd a tojással és a tejföllel összegyúrjuk. Kemenykés, jól gyúrható tésztát kapunk. Az elkészült tésztát 5 egyenlő cipóra osztjuk, és pihentetjük, amig a töltelékek elkészülnek.

A dió töltelék hozzávalóit összefőzzük, sűrű kenhető krémszerű masszává.

Ugyanigy összefőzzük a mák töltelék hozzávaloit is.

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolitjik, és az almákat  megreszeljük. Kicsavarjuk, majd cukorral, citromlével, a fűszerekkel izesitjük.
A szilvalekvárt kikeverjük, hogy kenhető legyen.

Ezután a tésztalapokat egyenként vékonyra (tepsi nagyságúra) kinyújtjuk. A sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk. A sütőpapirt vajjal lekenhetjük. Egy kinyújtott lapot a tepsibe helyezünk, és  rákenjük a dió tölteléket. Erre kerül a második lap, amire rákenjük a mák tölteléket. Újból egy lap következik, amit megszórunk a búzadarával, és megkenjük az alma töltelékkel. Újabb  lap jön, ezt lekvárral kenjük meg, vegül az utolsó lappal befedjük. Felvert tojással megkenjük a tetejét. Majd villéval meghúzgáljuk, mintát rajzolunk rá, és 180 fokos suüőben 40-50 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

Jó, ha felvágás előtt pár órát, akár egy éjszakát is hagyjuk állni, hogy a tészta puhuljon és az izek összeérjenek.

Megjegyzés:

Eredetileg a tejföl helyett fehér borral gyúrták, élesztő, szódabikarbóna sem járt bele. A tölteléket is eredetileg fehér borral főzték fel, nem tejjel. A töltelékekben a cukrot részben vagy egészben mézzel lehet pótolni, citromhéj helyett narancshéjjal is mehet. A téli alma nem annyira leveses, mint a nyári, ezért a nyári almát jó, ha kinyomkodjuk, hogy ne áztassa el túlságosan a tésztát.   Ha nem találunk zselésitő nélküli szilvalekvárt, akkor sütőlekvárt higitsunk sűrűn kenhetővé borral (itt szóba jöhet vörösbor is)  nagyon finom bele az apróra vágott aszalt szilva.


Igazából karácsony környékén sütjük, Hanukára, de persze ez nem tart vissza bennünket attól, hogy az év más szakaszában is elkészitsük ezt a nagyon finom, zamatos süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése