Csak úgy zserbó módra.
Hozzávalók:
1 db 25x36 cm peremes tepsihez
A tésztához:
- 65 dkg liszt
- 32,5 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 cs száritott élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 4 evúkanál cukor
- 1 egész tojás
- ½ kiskanál só
Dió töltelékhez:
- 50 dkg dió
- 25 dkg cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál fahéj
- ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ - 1 dl tej
Mák töltelékhez:
- 50 dkg mák
- 20 dkg cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál fahéj
- ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ - 1 dl tej
Alma töltelékhez:
- 6 db közepes nagyságú savanykás alma
- 1 citrom leve
- 20 dkg cukor
- 4 evőkanál búzadara
Szilvalekvárhoz
- 3 dl sűrű, nem zselatinos szilvalekvár
Elkészités:
A tésztához a lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot,
szódabokarbónat száritott élesztőt, kézi habverővel kevergetve fellazitjuk,
összekeverjük, majd a tojással és a tejföllel összegyúrjuk. Kemenykés, jól
gyúrható tésztát kapunk. Az elkészült tésztát 5 egyenlő cipóra osztjuk, és
pihentetjük, amig a töltelékek elkészülnek.
A dió töltelék hozzávalóit összefőzzük, sűrű kenhető
krémszerű masszává.
Ugyanigy összefőzzük a mák töltelék hozzávaloit is.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolitjik, és az
almákat megreszeljük. Kicsavarjuk, majd
cukorral, citromlével, a fűszerekkel izesitjük.
A szilvalekvárt kikeverjük, hogy kenhető legyen.
Ezután a tésztalapokat egyenként vékonyra (tepsi nagyságúra)
kinyújtjuk. A sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk. A sütőpapirt vajjal
lekenhetjük. Egy kinyújtott lapot a tepsibe helyezünk, és rákenjük a dió tölteléket. Erre kerül a
második lap, amire rákenjük a mák tölteléket. Újból egy lap következik, amit
megszórunk a búzadarával, és megkenjük az alma töltelékkel. Újabb lap jön, ezt lekvárral kenjük meg, vegül az utolsó
lappal befedjük. Felvert tojással megkenjük a tetejét. Majd villéval
meghúzgáljuk, mintát rajzolunk rá, és 180 fokos suüőben 40-50 percig, illetve
tűpróbáig sütjük.
Jó, ha felvágás előtt pár órát, akár egy éjszakát is hagyjuk
állni, hogy a tészta puhuljon és az izek összeérjenek.
Megjegyzés:
Eredetileg a tejföl helyett fehér borral gyúrták, élesztő,
szódabikarbóna sem járt bele. A tölteléket is eredetileg fehér borral főzték
fel, nem tejjel. A töltelékekben a cukrot részben vagy egészben mézzel lehet
pótolni, citromhéj helyett narancshéjjal is mehet. A téli alma nem annyira
leveses, mint a nyári, ezért a nyári almát jó, ha kinyomkodjuk, hogy ne áztassa
el túlságosan a tésztát. Ha nem
találunk zselésitő nélküli szilvalekvárt, akkor sütőlekvárt higitsunk sűrűn
kenhetővé borral (itt szóba jöhet vörösbor is)
nagyon finom bele az apróra vágott aszalt szilva.
Igazából karácsony környékén sütjük, Hanukára, de persze ez
nem tart vissza bennünket attól, hogy az év más szakaszában is elkészitsük ezt
a nagyon finom, zamatos süteményt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése