2017. július 2., vasárnap

Darázs metélt

A napközis időkben a grizes tészta hivatalos neve a darás metélt volt, amit természetesen mindenki darázs metéltnek hallott, igy aztán rajta is maradt ez az elnevezés.  Grizt vagyis búzadarát piritani egyebként is érdemes megtanulni, mert akár tésztára, akár önmagában köretnek  is felhasználható.





Hozzávalók:
4 személyre

  • 30 dkg szélesmetélt
  • 1 duplás pohárnyi búzadara
  • 3 dkg vaj

Tálaláshoz:
  • sárgabarack lekvár
  • porcukor


Elkészités:

A szélesmetéltet forró sós vizben megfőzzük majd  leszűrjük.

Közben a vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a búzadarát, megsózzuk, és  lassú tűzön folyamatosan kevergetve szép piros-barnára piritjuk.  Ha szépen megpirult, beleöntünk egy duplás pohárnyi vizet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amig az összes levét felissza, és a dara  újra pergős lesz.
A megpiritott felpuhitott darát összekeverjük  a megfőtt metélttel.


Talalásnál izlés szerint porcukorral megszórjuk vagy lekvárt teszünk rá, esetleg  porcukrot is, lekvárt is. Aki sósan szereti, annak tegyünk az asztalra sót.  


Duplás pohárnyi dara:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése