Finom friss leves Turós Emil es Turós Lukács receptje
alapján
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldbab
- 30 dkg borjúcsont
- 4 dkg zsir
- 3 dkg liszt
- Zöldpetrezselyem
- 5 dkg vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- 2 dl tejföl
Elkészités:
A megtisztitott és rövid darakákra vágott babot forrásban
levő vizbe tesszük a csontot külön kifőzzük. Ha a bab puha felöntjük
csontlével, világos zsemleszinű rántást készitünk, amelybe az apróra vágott
hagymát, finomra vágott zöldpetrezselymet
és egy kevés pirospaprikát teszünk mielőtt felengednénk. Rántással együtt felforraljuk,
csipetkét főzünk bele és tálalás
előtt közvetlenül hozzákeverjük a
tejfölt.
A zöldbablevest szájiz szerint izesithejük nagyon kevés
ecettel és cukorral.
Tanácsok:
A 30 dkg zöldbabhoz nem kell 1,5 liternél több folyadék ha
levest főzünk. Tehát a babot épp csak annyi vizben főzzük puhára, amennyi
ellepi. Megjegyzem, csonlével tartalmasabb, de enélkül is finom, tehát a csont
ki is maradhat belőle. Ekkor 1,2 l viz éppen elég lesz a leveshez, ne feledjük,
hogy még kerül bele 2 dl tejföl is!
Csipetkéhez 1 kisebb tojásból és lisztből kemény tésztát
gyúrunk, ezt csipkedjük bele a levesbe. szaggathatunk bele 1 tojásból nokedlit,
azzal könnyebb boldogulni. Igazán kényelmes módon kézi tarhonyát is tehetünk
bele, a nagyobb szeműt, természetesen piritás nélkül, csak mint levestésztát.
Izesitéshez nekem
megfelelt két kiskanál 10 %-os ételecet és két kiskanál cukor. Van kifejezetten
édes zöldbab leves is, annak a receptjet külön teszem majd fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése