2017. július 20., csütörtök

Zöldbableves

Finom friss leves Turós Emil es Turós Lukács receptje alapján




Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldbab
  • 30 dkg borjúcsont
  • 4 dkg zsir
  • 3 dkg liszt
  • Zöldpetrezselyem
  • 5 dkg vöröshagyma
  • pirospaprika
  • 2 dl tejföl



Elkészités:

A megtisztitott és rövid darakákra vágott babot forrásban levő vizbe tesszük a csontot külön kifőzzük. Ha a bab puha felöntjük csontlével, világos zsemleszinű rántást készitünk, amelybe az apróra vágott hagymát, finomra vágott zöldpetrezselymet  és egy kevés pirospaprikát teszünk mielőtt  felengednénk. Rántással együtt felforraljuk, csipetkét főzünk bele  és tálalás előtt  közvetlenül hozzákeverjük a tejfölt.

A zöldbablevest szájiz szerint izesithejük nagyon kevés ecettel és cukorral.

Tanácsok:

A 30 dkg zöldbabhoz nem kell 1,5 liternél több folyadék ha levest főzünk. Tehát a babot épp csak annyi vizben főzzük puhára, amennyi ellepi. Megjegyzem, csonlével tartalmasabb, de enélkül is finom, tehát a csont ki is maradhat belőle. Ekkor 1,2 l viz éppen elég lesz a leveshez, ne feledjük, hogy még kerül bele 2 dl tejföl is!  

Csipetkéhez 1 kisebb tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk, ezt csipkedjük bele a levesbe. szaggathatunk bele 1 tojásból nokedlit, azzal könnyebb boldogulni. Igazán kényelmes módon kézi tarhonyát is tehetünk bele, a nagyobb szeműt, természetesen piritás nélkül, csak mint levestésztát.

Izesitéshez nekem megfelelt két kiskanál 10 %-os ételecet és két kiskanál cukor. Van kifejezetten édes zöldbab leves is, annak a receptjet külön teszem majd fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése