2017. július 31., hétfő

Édes zöldbableves


 Hidegen is finom hajdúsági leves. Melegen is, hidegen is fogyasztják. Nagyon finom és üdítő. Eredeti  neve: édes paszuly.







Hozzávalók:


  • 30 dkg zöldbab
  • 2 dl tejföl
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál 10% ecet
  • 1 babérlevél
  • 1,5 l víz



Előkészítés: 
  • A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, a babot apróra vágjuk.
  • A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.



Elkészítés: 
A vizet egy leveses fazékba  öntjük, beleszórjuk a hagymát, beletesszük a babérlevelet, majd forrni tesszük. Amikor forr beleöntjük a babot, és lassan puhára főzzük. Félidőben megsózzuk.

Közben 2 evőkanál étolajból, 1 evőkanál lisztből zsemleszínű rántást készítünk.  Amikor a bab már puha, a rántást belekeverjük a levesbe, és kiforraljuk.  Ezután a tejfölt elkeverjük  1 evőkanál liszttel, kicsit hígítjuk ezt a habarást a levessel, majd szűrőn keresztül a levesbe engedjük, és ezt is  kiforraljuk. Végül beletesszük a cukrot és az ecetet is. 



Nem kell megijedni az édességétől, végül is a paradicsomlevest is édesen szeretjük. Akár melegen, akár jól behűtve is tálalhatjuk. Forró nyári napokon különösen jól esik hidegen ez az  édes-savanyú `paszuly` leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése