Hidegen is finom hajdúsági leves. Melegen is, hidegen is fogyasztják. Nagyon finom és üdítő. Eredeti neve: édes paszuly.
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldbab
- 2 dl tejföl
- 1 kisebb hagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál étolaj
- só
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál 10% ecet
- 1 babérlevél
- 1,5 l víz
Előkészítés:
- A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, a babot apróra vágjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés:
A vizet egy leveses fazékba
öntjük, beleszórjuk a hagymát, beletesszük a babérlevelet, majd forrni
tesszük. Amikor forr beleöntjük a babot, és lassan puhára főzzük. Félidőben
megsózzuk.
Közben 2 evőkanál étolajból, 1 evőkanál lisztből zsemleszínű
rántást készítünk. Amikor a bab már
puha, a rántást belekeverjük a levesbe, és kiforraljuk. Ezután a tejfölt elkeverjük 1 evőkanál liszttel, kicsit hígítjuk ezt a
habarást a levessel, majd szűrőn keresztül a levesbe engedjük, és ezt is kiforraljuk. Végül beletesszük a cukrot és az
ecetet is.
Nem kell megijedni az édességétől, végül is a
paradicsomlevest is édesen szeretjük. Akár melegen, akár jól behűtve is
tálalhatjuk. Forró nyári napokon különösen jól esik hidegen ez az édes-savanyú `paszuly` leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése