Az eredeti török recept szerint bárányhúsos raguval
töltjük a palacsinta batyukat, mi azonban gombás raguval töltöttük. Nagyon
finom lett!
Hozzávalók:
- 9 db palacsinta
A gombás töltelékhez
- 500 gr. darált (sertés) hús
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy doboz gomba (400 gr) tisztitva, vékonyra szeletelve
- Só
- Őrölt bors
- Majoranna
- Kakukkfű
A besamel mártáshoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 500 ml tej
- Só
- Őrölt bors
- Szerecsendió reszelék
A tetejére
- 5-10 dkg sajt
Elkészités:
- Palacsintákat sütünk.
- Elkészitjük a ragut.
- Elkészitjük a besamelt.
- A sajtot lereszeljük.
- A tepsit kikenjük vajjal vagy olajjal.
A gombás ragu elkészitése:
Olajon hagymát piritunk, rádobjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, és
félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát, elkeverjük. Ha kell még egy
kicsit sózunk rajta, meghintjük majorannával,és a ragut zsirjára sütjük. Végül
megszórjuk kakukkfűvel, elkeverjük, és azonnal levesszük a ragut a tűzről, hogy
a kakukkfű illata megmaradjon.
A besamel elkészitése:
A vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, és
kevergetve sütjük, amig a liszt a vajban fel nem habzik. Nem kell piritani!
Beleöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, habverővel folyamatosan keverve készre
főzzük. Krémszerű masszát kapunk. Utoljára belereszelhetünk egy kis
szerecsendiót.
Összeálítás:
A palacsinták közepére teszünk egy-egy bő evőkanál
ragut. Először két oldalról hajtjuk rá a palacsinta széleit, majd alulról és
felülről is, igy kis négyzeteket kapunk. A megtöltöttt palacsintákat egymás
mellé helyezzük a tepsiben. Minden egyes palacsintát megkenünk egy evőkanál
besamellel, végül megszórjuk őket reszelt sajttal. Forró sütőbe téve addig
sütjük, amig a sajt ráolvad és egy kicsit megpirul a palacsintákon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése