2017. augusztus 11., péntek

Sajttal sült, gombás raguval töltött palacsinta

Az eredeti török recept szerint bárányhúsos raguval töltjük a palacsinta batyukat, mi azonban gombás raguval töltöttük. Nagyon finom lett! 


Hozzávalók:

  • 9 db palacsinta


A gombás töltelékhez
  • 500 gr. darált (sertés) hús
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy doboz gomba (400 gr) tisztitva, vékonyra szeletelve
  • Őrölt bors
  • Majoranna
  • Kakukkfű


A besamel mártáshoz:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml tej
  • Őrölt bors
  • Szerecsendió reszelék 


A tetejére
  • 5-10 dkg sajt 


Elkészités: 
  • Palacsintákat sütünk.
  • Elkészitjük a ragut.
  • Elkészitjük a besamelt.
  • A sajtot lereszeljük.
  • A tepsit kikenjük vajjal vagy olajjal.




A gombás ragu elkészitése: 
Olajon hagymát piritunk,  rádobjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát, elkeverjük. Ha kell még egy kicsit sózunk rajta, meghintjük majorannával,és a ragut zsirjára sütjük. Végül megszórjuk kakukkfűvel, elkeverjük, és azonnal levesszük a ragut a tűzről, hogy a kakukkfű illata megmaradjon.

A besamel elkészitése:
A vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, és kevergetve sütjük, amig a liszt a vajban fel nem habzik. Nem kell piritani! Beleöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, habverővel folyamatosan keverve készre főzzük. Krémszerű masszát kapunk. Utoljára belereszelhetünk egy kis szerecsendiót.


Összeálítás: 

A palacsinták közepére teszünk egy-egy bő evőkanál ragut. Először két oldalról hajtjuk rá a palacsinta széleit, majd alulról és felülről is, igy kis négyzeteket kapunk. A megtöltöttt palacsintákat egymás mellé helyezzük a tepsiben. Minden egyes palacsintát megkenünk egy evőkanál besamellel, végül megszórjuk őket reszelt sajttal. Forró sütőbe téve addig sütjük, amig a sajt ráolvad és egy kicsit megpirul a palacsintákon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése