Zsenge pattiszonból igen praktikus, mert sem hámozni sem magozni nem kell. Tökből, cukkiniből is elkészithető.
Hozzávalók:
- 80 dkg patisszon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 db paradicsom
- 1 l viz
- 1-2 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- friss kapor
- kömény
- citrombors (vagy rendes őrölt bors)
- só
Esetleg:
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1-2 dl főzőtejszín
Előkészités:
- A zsenge patisszont káposztareszelőn lereszeljük.
- A sárgarépát megtisztitjuk, lereszeljük.
- A vöröshagymát, a kaprot apróra vágjuk.
- A paradicsomot negyedekre vagy nyolcadokra vágjuk.
Elkészités
Olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd megfuttatjuk rajta a sárgarépát. Amikor a szinét kiadja, beledobjuk a hagymát, 4-5 percig együtt pároljuk. Rádobjuk a fokhagymát, és mikor a fokhagyma kiadja az illatát, beletesszük a pattiszont és a paradicsomot is, majd felöntjük vizzel. Hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, megszórjuk citromborssal, kaporral és 15-20 percig főzzük, illetve addig, amig a pattiszon megfő.
Amikor elkészült kézi mixerrel vagy turmix gépben leturmixoljuk a levest.
Adhatunk bele tejszint, igy krémlevest kapunk, de enélkül is nagyon finom. A leves önmagában is elég sűrü, nem kell bele étkezési keményitő vagy liszt, de aki még sűrűbben szereti, az nyugodtan tehet bele egy keveset.
Kenyérkockákkal (krutonnal), levesgyönggyel, piritóssal, aki szereti, bacon vagy füstöltszalonna csipsszel is tálalhatja.
Zsenge a patisszon, ha a magjai még puhák és a héja körömmel benyomható.. Az érettebb pattiszont hámozzuk, magozzuk.
Citrombors: citromhéj és durvára őrölt bors keveréke, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom izeket varázsol elő az ételekből. Ha nem áll rendelkezésünkre, akkor használjunk rendes őrölt borsot, és reszeljünk bele az ételbe egy keves citromhéjat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése