A LEKVÁR. Mindenféle gyümölcsből is lehet lekvárt főzni, de nekünk az igazi az, amelyik sárgabarackból készült. Többféle módszert is ismer a szakirodalom baracklekvárra, de számomra a legegyszerübb ez a recept:
Hozzávalók:
- sárgabarack
- cukor - 1 kg gyümölcshúshoz 40 dkg – 1 kg a barack édességétől és izlésünktől függően.
esetleg
- citromsav - 1 kg gyümölcshúshoz 1/2 kiskanál
Elkészités:
Lekvárnak a teljesen érett, egészséges sárgabarackok alkalmasak.
A lekvárt egy vastag aljú fém fazékban vagy lábosban főzzük, de mielőtt elkezdenénk a műveletet, a fazék aljára öntünk 1 evőkanál ecetet, körbeforgatuk, hogy mindenhol befogja, a felesleget kiöntjük. Ez segit abban, hogy a lekvár ne égjen le a fazék aljára.
A barackokat megmossuk és meghámozzuk, kimagozzuk és lemérjük. Fazékban saját levében főni tesszük, forrás után 10-20 percet főzzük, majd turmixgépben vagy merülőmixerrel turmixoljuk. A keletkezett gyümölcsvelőt visszatesszük. Hozzáönjük a cukrot, beleszórjuk a citromsavat és sűrűre főzzük. A keletkező habot szorgalmasan leszedjük róla. Akkor jó a lekvárunk, ha a hideg kistényérra cseppentett lekvár pötty egyben marad, nem folyik szét.
Cukrot izlés szerint tegyünk bele. Én most 1 kg-hoz 50 dkg-t vettem, elég édes lett ettől is. A citromsav el is maradhat, de mind a tartósságának, mind a szinének jót tesz, ezért szivesen teszek bele.
Ha nem akarunk turmixolni, megfelel az is, ha a kimagozott, hámozott barackot húsdarálón ledaráljuk, és a cukorral együtt kezdjük el főzni.
Ha elég puha, érett a barack, nem fontos turmixolni sem, mert szét fő anélkül is.
Barackot úgy hámozzuk, mint a paradicsomot. Forró vizbe mártjuk egészben, 1-2 percig benne tartjuk, majd hideg vizben lehűtjük, vagy csak hagyjuk magától hülni egy kicsit és igy le tudjuk húzni a héját. Van aki nem hámozza meg, lelke rajta, ám szerintem szebb lesz a lekvárunk a héja nélkül.
Ha elértük a kivánt sűrűséget, a lekvárt óvatosan, előmelegitett üvegekbe szedjük, lezárjuk, és szárazdunsztba tesszük másnapig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése