Számomra ez az étel a töltött karalábé halvány utánzata. Minden esetre kicsit olcsóbb, és kevésbé macerás.
4 személyre
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 6 dkg rizs
- 3 db karalábé
- só
- bors
- 2 evőkanál liszt, plusz egy kistálban valamennyi, a gombócok beleforgatásához
- 3 evőkanál tejföl
esetleg
- kiskanál cukor
- petrezselyemzöld
Előkészités:
A karalábékat meghámozzuk, szeletekre majd kockákra, esetleg vékony hasábökra vágjuk, ki hogy szereti.
A rizst beáztatjuk legalább egy fél órára..
Elkészités:
A darált húst összekeverjük a tojással, a leszűrt rizzsel, sóval, borssal izlés szerint, majd jól kigyúrjuk, hogy gombócozni tudjuk.
Egy kisebb tálkába lisztet teszünk.
Egy megfelelő méretű lábosba vizet teszünk melegedni, megsózzuk, majd elkezdjük a húst gombócolni. A gombócokat a kistálban lisztbe forgatjuk, majd beletesszük a lábosban melegedő vizbe, Amikor minden gombóc belekerült a lábosba, rászórjuk a karalábé kockákat, és ha kell felöntjük még annyi vizzel, hogy jól ellepje a gombócokat és a karalábét is. Jó izt ad a zöldségeknek egy kevés cukor vagy édesitő, nyugodtan tehetünk a főzelékbe 1 kiskanállal. Jó izt ad a karalábénak az apróra vagdalt petrezselyem zöldje is. Ha van otthon, tegyünk bele azt is. Közepes lángon a gombócokat és a karalábé kockákat főzzük.
Végül 1 evőkanál lisztből a tejföllel habarást csinálunk. Higitjuk kicsit a főzelék levével, majd vissza öntjük a habarást a főzelékre. Ha nem elég sűrű, még csinálhatunk rá 1 evőkanálnyi habarást most már csak a főzelék levével, vagy kevés vizzel, amit belefőzünk a főzelékbe. Még kiforraljuk a habarással, és készen is van.
Megjegyzés:
A habarást csinálhatjuk rétes liszttel, könnyebb simára keverni.
A gombócot ki-ki csinálhatja, izesitheti a saját módszere szerint. Tehetünk a gombócba fél – egy kiskanálnyi zsirt vagy éltolajat, ettől omlósabb lesz a gombócunk. A lisztbe-forgatás el is maradhat, bár tapasztalatom szerint igy jobban egyben maradnak a gombócok, nem pereg ki belőle a rizs, nem hullik ki belőle hús-morzsa.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése