Finom, aromás, édesen savanykás lekvár. Házilag sem bonyolult elkésziteni.
Hozzávalók:
- meggy
- cukor
esetleg
- citromsav
Elkészités:
A meggy legyen érett, egészséges. Jó, ha a szine sötétvörös, és ha a meggy nagyszemű, de világosabb, kisebb meggyből is készithető, esetleg kicsit több munkával.
A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kiválogatjuk, kimagozzuk. Lemérjük. A magozott meggyet fedő alatt esetleg kevés viz hozzáadásával félpuhára főzzük. Tapasztalatom szerint nem szükséges hozzá viz, de aki nem bizik benne, az nyugodtan tegyen alá, legfeljebb kicsit tovább kell majd sűritenie.
A félpuha meggyet levével együtt turmixoljuk, és az igy keletkezett "velőt" visszatesszük a tüzre, besűritjük, végül hozzáadjuk a cukrot, ami kilónként 40 dkg – 1 kg lehet. 40 dkg/kg szerintem mindenképpen kell bele, de ez a meggy savanyúságától is függ. Érdemes 40 dkg/kg-val kezdeni, majd óvatosan kóstolgatni a lekvárt (vigyázat, forró!), és ha nem elég izes és édes, akkor tehetünk bele még cukrot. A cukorral együtt tehetünk bele citromsavat is, ha akarunk. A keletkező habot rendszeresen szedjük le a tetejéről.
Citromsav, mint tartósitó, nem feltétlenül kell bele, anélkül is eltartható, igaz, hogy bontás után a tartósitó nélkül ha nem fogy el gyorsan, megromolhat. A citromsav a lekvár izén nem ront. 3 kg-ként 1 kiskanálnyi elég hozzá.
A kellő sürüséget cseppentő próbával allitjuk be. Kistányérra cseppentünk a lekvárból egy kicsit. Ha a csepp nem folyik szét, akkor elég sűrű.
A lekvárt tiszta, előmelegitett üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedőt, szárazdunsztba tesszük, és benne tartjuk másnapig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése