2022. július 6., szerda

Sárgabarack befőtt

Ha azt mondom, hogy júliusban érik a barack, mindenki a sárgabarackra gondol, úgy mint lekvár. Igen ám, de a sárgabarack befőttként is értékes, és különleges finomság.




Hozzávalók:

  • Sárgabarack tetszés szerint
  • cukor – 3 evőkanál üvegenként
  • citrompótló – 3 szem üvegenként


1 üvegen a "normális" kb 7 dl-es befőttes üveget értem.



Elkészités:

Befőttnek a már teljesen kifejlett, de még nem teljesen érett, lehetőleg nagy szemű, hibátlan barack alkalmas.

Elvileg hámozva illik eltenni, úgy értékesebb: a barackokat egészben, mosás után, egy fémhálós kosárban (olyanban, mint amit hasábburgonya sütésére használunk) forró vizbe meritjük, 2 percig benne hagyjuk, majd hideg vizbe tesszük, és ha kicsit hültek már, akkor ujjunkkal lehúzzuk a héját. Ezzel a művelettel az előfőzést is elvégeztük.

A hámozott barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, és szépen sorban, mutatósan a tisztára mosott, előmelegitett üvegekbe rakjuk.

Én azonban nem hámozom meg, mert ha érettebb a barack, akkor túl puha lesz a végén, és a héja legalább igy is egyben tartja a fél barackot. Én tehát nyersen félbevágom, kimagozom a barackot, majd a fél barackokat a fent emlitett fémhálos kosárba téve forró vizben 1 percig előfőzöm, kivesszem, és mehetnek is bele a tiszta, előmelegitett az üvegekbe.

A megtöltött üvegekre 3 evőkanál cukor és 3 szem citrompótló kerül, majd forró vizzel felöntjük, pihentetjük, kicsit rázogatjuk, hogy a beszorult levegő kijöjjön a barackok közül. Hha kell, öntünk még vizet az üvegekre, hogy a nyaka feléig érjen a lé. Lezárjuk, és gyöngyözve forró vizben (vagyis a viz ne lobogva forrjon, hanem épp csak a forrás határán legyen) 15 percig dunsztoljuk. Hagyhatjuk a vizben kihülni. Nedves dunsztolás után ki is vehetjük, és áttehetjük másnapig száraz dusztba.

Ha befőző automatában  készitjük, akkor nem kell előfőzni a barackot. Üvegbe rakjuk, teszünk rá cukrot, citrompótlót a fentiek szerint, majd felöntjük vizzel, lezárjuk, és az automatában 90 fokon 30 percig kezeljük. Utána mehet is a kamrapolcra.  


Gyümölcslevesbe, vagy tejberizshez, sőt máglyarakáshoz is felhasználható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése