Sajnos a bolti meggybefőttek gyakran hagynak valami kivánnivalót maguk után. Sok mag kerül a magozatlan meggybe, sok aszalódott, rossz meggyszem van benne. Vagy éppen olyan a meggykonzerv, mintha igazából cseresznye lenne meggylével eltéve. Szóval nem az igazi. Az igazán finom meggy befőtt megéri, ha esetleg kicsit drágábban tudjuk kihozni, mint amennyibe a bolti nem jó kerül, és ha van meggyfánk, akkor abszolut megéri eltenni télire a meggyből.
Hozzávalók:
- 2 kg meggy
- 9 evőkanál cukor
- 9 szem citrompótló
Csak az arányok miatt irtam pontos adatokat, mert igazából több vagy kevesebb meggyet is lehet eltenni. A megadott mennyiségeket figyelembevéve ki tudjuk számolni, hogy miből mennyi fog kelleni.
2 kg meggyből 3 üveg meggybefőtt lett, és maradt egy kevés, ami simán elfogyott befőtt készités közben.
Elkészités:
A meggy is a könnyen eltehető gyümölcsök közé tartozik, mint a cseresznye, a szilva. A meggyet két - három vizben átmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk, közben a rossz szemeket kiválogatjuk, kidobjuk.
A kimagozott meggyet üvegbe tesszük, ujjainkkal igazitjuk, kicsit lenyomkodjuk, hogy minél több meggy férjen az üvegbe. Végül minden ővegre 3 evőkanál cukrot, és 3 szem citrompótlót tesuzünk. Vizzel felöntjük,kicsit rázogatjuk, mozgatjuk az üveget, hogy minél több levegő kijöjjön belőle. Végül az üvegeket lezárjuk, vizes dunsztban 15-20 percet dunsztoljuk, majd óvatosan kivesszük a befőtteket a vizből, fejreforditjuk kb 5 percre, majd visszaforditjuk, és szárazdunsztba tesszük másnapig.
Vannak más lehetőségek: a berakott üvegekre forró vizet öntünk, és előmelegitett (kellemesen meleg) vizbe tesszük dunsztolni, akkor hamarabb végzünk a dunsztolással. Ha nem akarjuk dunsztolás után fejre forditani, akkor hagyhatjuk a befőtteket a vizben kihülni.
Ha sok meggyet teszünk el, érdemes lehet felöntőlevet késziteni, ami általában 1 l viz és fél kg cukor főzete. Citrompótló helyett más tartósitót is használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése