Ez a süti egyfajta egyenlőség tésztából van. Tojás nem kell bele. Mindig nagy sikere van.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 50 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 50 dkg túró (rögös túró)
- 2 kiskanál só
kenéshez
- 1 tojás
szóráshoz
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészités:
A túrót villával kisebb rögökre törjük, de legjobb, ha húsdarálón ledaráljuk.
A lisztbe beleszórjuk a sót, beletesszük a puha margarint, és összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a túrót, és alaposan kigyúrjuk, Végül, ha nagyon ragadna a tészta kevés liszttel megszórjuk, és készre formázzuk. Mehet letakarva egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap kivesszük a hűtőből, lisztezett gyűródeszkára tesszük, hagyjuk kicsit pihenni a pulton, hogy ne legyen hűtő-merev. Végül kinyújtjuk. Igazából hogy milyen vastagra hagyjuk, az egyéni. Én olyan másfél ujjnyira hagyom. Majd 1,5-2 cm széles csikokra vágjuk, a csikokat pedig hosszabb darabokra.
Hogy milyen hoszzúdarabokra, az függ a tepsink méretétől. A lényeg, hogy a tészta szálak egyenlő méretűek legyenek, és hogy kitöltsék a tepsit, illetve, hogy az egymás mellé rakott darabok egy tömbben legyenek. Ennek oka van, majd mondom.
A sütőt 190 fokra melegitjük, a túrós szálakat lekenjük felvert tojással (ez el is maradhat), majd betesszük a sütit sülni. A 20-25 percig sütjük körülbelül. 10 perc elteltével megforditjuk, és amikor a süti teteje kicsit már pirul, akkor óvatosan kihúzzuk a tepsit, hogy rá tudjuk szórni a sajtot. Itt fontos az, hogy a sütik egy tömbben legyenek, hogy minél kevesebb sajt szórodjon ki a tepsire. Ha korábban szórjuk rá a sajtot, akkor a sajt megég, mielőtt még a süti rendesen átsülne. Ha lassabban süt a sütőnk, akkor is jó, ha megvárjuk, hogy pirulni kezdjenek a túrós szálak, vagyis a sütés a vége felé járjon, hogy a rászórt sajt ne égjen meg. A sajttal meszórt sütit visszatesszük a sütőbe és készre sütjük,
A tészta vágása történhet késsel, de ha van otthon pizzavágó, az a legjobb hozzá. Ha vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, akkor a derelyevágó is jó.
A sütési idő függ a tészta vastagságától is, tehát ne csak az órát nézzük, hanem a süti pirulását is.
Fogyasztás előtt érdemes legalább 1 napot piihentetni, mert, hogy az izek összeérjenek, emiatt ez egy igazi vendégségbe szánt süti!
A sütiszálak elhelyezése a tepsiben:
A sajtot csak a sütés végefelé szórjuk rá:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése