Senki nem mondja
burgonyafőzeléknek. Krumplifőzelék a becsületes neve. Esetleg
majom-főzelék, ahogy a gyerekeim nevezték.
Hozzávalók:
4
személyre
1,20 kg burgonya
1 evőkanálnyi apróra vágott
vöröshagyma
1 kiskanál só
1 evőkanál ecet
2-3 evőkanál
olaj
2 evőkanál liszt
fél mokkáskanál édes
fűszerpaprika
1 l viz
2 dl tej
1.5 dl tejföl
1-2 babérlevél
törött
bors
A
megtisztított burgonyát vékony, kb. 2-3 mm vastag karikákra, a
hagymát apróra vágjuk.
A burgonyakarikákat a
hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a tejet, a vöröshagymát,
babérlevelet. Felforraljuk, sózzuk, majd mérsékelt lángon 15
perc alatt félpuhára főzzük.
Amíg a krumpli fő,
elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben felforrósítjuk az
olajat, beletesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett
zsemleszínűre pirítjuk, levesszük a tűzről, és beleszórjuk a
paprikát. Épp csak egy kicsit, hogy egy kis színe legyen a főzeléknek.
Hűlni hagyjuk a rántást, végül egy pohár hideg vízzel felöntjük, simára
keverjük, és hozzáadjuk a krumplihoz.
(Ha azon forrón
öntjük fel a rántást, akkor egy összefőtt masszát kapunk,
ezért kell kicsit hagyni hűlni. )
A főzeléket kevergetve
felforraljuk, és lassú tűzön főzzük még kb. 10 percig, hogy ne égjen le. A kész főzelékbe beletesszük az
ecetet, a tejfölt, és kicsit meg is borsozhatjuk.
Feltétnek
pörköltöt, fasírtot esetleg főtt debrecenit vagy főtt virslit
adunk, de igazából csak a fasírttal napközis.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése