2020. április 27., hétfő

Babéros burgonya főzelék


Senki nem mondja burgonyafőzeléknek. Krumplifőzelék a becsületes neve. Esetleg majom-főzelék, ahogy a gyerekeim nevezték.





Hozzávalók:
4 személyre

1,20 kg burgonya 
1 evőkanálnyi apróra vágott vöröshagyma
1 kiskanál só
1 evőkanál ecet
2-3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
fél mokkáskanál édes fűszerpaprika
1 l viz
2 dl tej
1.5 dl tejföl
1-2 babérlevél
törött bors


A megtisztított burgonyát vékony, kb. 2-3 mm vastag karikákra, a hagymát apróra vágjuk.

A burgonyakarikákat a hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a tejet, a vöröshagymát, babérlevelet. Felforraljuk, sózzuk, majd mérsékelt lángon 15 perc alatt félpuhára főzzük.

Amíg a krumpli fő, elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk, levesszük a tűzről, és beleszórjuk a paprikát. Épp csak egy kicsit, hogy egy kis színe legyen a főzeléknek. Hűlni hagyjuk a rántást, végül egy pohár hideg vízzel felöntjük, simára keverjük, és hozzáadjuk a krumplihoz.

(Ha azon forrón öntjük fel a rántást, akkor egy összefőtt masszát kapunk, ezért kell kicsit hagyni hűlni. )

A főzeléket kevergetve felforraljuk, és lassú tűzön főzzük még kb. 10 percig, hogy ne égjen le. A kész főzelékbe beletesszük az ecetet, a tejfölt, és kicsit meg is borsozhatjuk.

Feltétnek pörköltöt, fasírtot esetleg főtt debrecenit vagy főtt virslit adunk, de igazából csak a fasírttal napközis.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése