2020. május 4., hétfő

Görög saláta


Vagyis horiatiki. Simán csak összedobtam a hozzávalókból, minden faxni nélkül, de itt a recept is, ahogyan eredetileg Görögországban készítik.


Hozzávalók:

  • 6 evőkanál olíva olaj.
  • 2 evőkanál fehér borecet (5 %)
  • 1 evőkanél méz 
  • bors
  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 35-40 dkg apró (koktél) paradicsom.
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • fél kígyóuborka
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 15 dkg feta sajt



Elkészítés:
Először összekeverjük az öntetet: 4 evőkanál olíva olajat, a borecetet, a mézet, sót, borsot, 1 evőkanál oregánót. Nem kell túl keverni.

Összeállítjuk egy nagyobb tálban a zöldség keveréket: A paradicsomokat félbevágva, az uborkát vékonyan felszeletelve és azt is félbevágva, a hagymát felszeletelve, a paprikát vékony csíkokra szeletelve tesszük a tálba. Hozzáadjuk a kapribogyót, belemorzsoljuk a feta sajtot, megszórjuk a maradék oregánóval.

Összekeverjük az öntetet és a zöldség keveréket, és meglocsoljuk a maradék olíva olajjal.

Azonnal tálalhatjuk is.

Persze ezt a receptet Görögországban is egyedileg alkalmazzák. Van, hogy salátát is vágnak bele, ahogy most én is, megszórhatják friss, apróra vágott kaporral, csak hogy ne mindig ugyanaz legyen az íze. Ecet helyett mehet bele citromlé. Kimaradhat a kapri, és a feta is adott esetben, de minek is maradna ki, éppen ettől annyira finom! A zöldségeket vághatjuk kisebb-nagyobb kockákra is, ízlés szerint.  Legyünk kreatívak!


Csak úgy magában, vagy grillezett húsok mellé is fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése