Friss
karalábéból mi mást főzhetnénk, ha nem töltött karalábét.
Egyébként is ez egy igazi tavaszi étel, tehát mikor máskor, ha
nem most.
Hozzávalók
4
személyre
- 8 db zsenge, szép kerek, egyforma nagyságú karalábé,
A
töltelékhez:
- 50 dkg zsírosabb darált hús,
- 1 szikkadt zsemle.
- 1 tojás,
- 1 kiskanál só,
- 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
- késhegynyi törött bors,
- 2 dkg zsír vagy olaj a zöldpetrezselyem megfuttatásához
A
főzelékhez:
- karalábé forgács,
- 1/2 kg sertéscsont,
- 1 dl tejszín, vagy 2 dl tej,
- 6 dkg vaj vagy zsír,
- 2 evőkanál liszt,
- 1-2 kiskanál cukor
- 2 dkg zsír vagy 2 evőkanál olaj
Esetleg még:
- Zsemle helyett 6 dkg félig megpárolt rizst
- Karalábéforgácsok mellé plusz egy fél vagy egész karalábé ízlés szerint.
Előkészítés:
A
csontot megmosva hideg vízbe téve felforraljuk és 1—1,5 óráig
főzzük. Nem sózzuk meg. Ha karaj vagy tarjacsontot használunk,
akkor nem főzzük meg előre, hanem a karalábéval együtt tesszük
lábosba.
A
karalábé levelét leszedjük, néhány nagyobb levelet
félreteszünk, hogy az esetleg kimaradó tölteléket ebbe
göngyöljük bele, mint a töltött káposztát. A belső, zsenge
leveleket megmossuk, félretesszük, ezeket felhasználjuk. A
karalábét egészben hagyva meghámozzuk, belsejüket, a gyökér
felőli részen kezdve, karalábé vájóval vagy kiskanállal
kikaparjuk, a karalábéforgácsokat félre tesszük.
A
nagyobb karalábé leveleket forró vízbe tesszük pár percre, hogy
könnyebben lehessen majd tölteni őket.
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket:
A
zsemlét tejbe áztatjuk, ha megázott, jól kicsavarjuk,
elmorzsoljuk. Hozzáadjuk darált húshoz. Ráütjük a tojást, sót,
borsot adunk hozzá, a finomra vágott zöldpetrezselyem felét a
megolvasztott zsírban megfonnyasztjuk, azt is a töltelékhez adjuk,
végül a tölteléket alaposan összedolgozzuk.
A
kikapart karalábékat nem túl szorosan megtöltjük. Kicsit túl is
tölthetjük, hogy A töltelék kidomborodjon. Ha maradt még
töltelékünk, a félretett megpuhított levelek vastag főerét
kivágjuk és mint a töltött káposztát, kisebb, hengerré
alakított töltelékekkel megtöltjük.
Karalábé,
forgácsokat kissé összedaraboljuk és egy alkalmas méretű lábas
vagy fazék aljára tesszük a csonttal együtt. A megmosott, finom
metéltre vágott zsenge levelekkel együtt, idetesszük a
tarjacsontot is.
A
megtöltött karalábékat, szorosan elhelyezzük a lábasba tett
forgácson, középre tesszük a levelekbe csavart tölteléket.
Forrásban lévő vízzel felöntjük. A lé jól lepje el a
karalábét. Lefedve, gyorsan felforraljuk, majd mérsékelt tűzön,
egyenletesen tovább főzzük. Amikor a karalábé félpuhára főtt,
megsózzuk, bele tesszük a cukrot, és puhára főzzük. Közben
világos rózsaszínű, petrezselymes rántást készítünk
félretesszük. Ha a karalábé megfőtt az esetleges leveles
töltelékekkel együtt tálra szedjük, lefedjük és melegen
tartjuk, közben a zsirból, lisztből zsemleszinű rántást készitünk.
A
lábosban maradt főzelékből kivesszük a csontot, ha esetleg hús
van rajta, azt leszedjük és a főzelékbe tesszük. Az elkészített
rántással berántjuk a főzeléket, hozzáadjuk a tejet vagy
tejszínt és kevergetéssel, mérsékelt tűzön addig forraljuk,
amíg a rántás nyers ízét nem érezzük (8-10 perc). Ha a főzelék leve túl
bőre sikerült, és nem sűrűsödik be, akkor a tejföllel vagy a tejjel habarunk még bele egy kevés lisztet. Ha a főzelék rendben
van, visszarakjuk a karalábékat és a leveles töltelékeket, és
éppen csak átforraljuk.
Tálalásnál
a tálba tett főzelékre helyezzük a töltött karalábékat és
finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Megjegyzés:
Lehet
egyszerűbben, csak vízzel, csont nélkül is készíteni. Nyilván
csonttal táplálóbb, finomabb.
Használhatunk
rizses tölteléket is, ekkor zsemle helyett 6 dkg félig főtt rizst
teszünk a darált húshoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése