2020. április 26., vasárnap

Töltött karalábé


Friss karalábéból mi mást főzhetnénk, ha nem töltött karalábét. Egyébként is ez egy igazi tavaszi étel, tehát mikor máskor, ha nem most.






Hozzávalók
4 személyre

  • 8 db zsenge, szép kerek, egyforma nagyságú karalábé,

A töltelékhez:
  • 50 dkg zsírosabb darált hús,
  • 1 szikkadt zsemle.
  • 1 tojás,
  • 1 kiskanál só,
  • 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
  • késhegynyi törött bors,
  • 2 dkg zsír vagy olaj a zöldpetrezselyem megfuttatásához

A főzelékhez:
  • karalábé forgács,
  • 1/2 kg sertéscsont,
  • 1 dl tejszín, vagy 2 dl tej,
  • 6 dkg vaj vagy zsír,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1-2 kiskanál cukor
  • 2 dkg zsír vagy 2 evőkanál olaj

Esetleg még:
  • Zsemle helyett 6 dkg félig megpárolt rizst
  • Karalábéforgácsok mellé plusz egy fél vagy egész karalábé ízlés szerint.

Előkészítés:
A csontot megmosva hideg vízbe téve felforraljuk és 1—1,5 óráig főzzük. Nem sózzuk meg. Ha karaj vagy tarjacsontot használunk, akkor nem főzzük meg előre, hanem a karalábéval együtt tesszük lábosba.
A karalábé levelét leszedjük, néhány nagyobb levelet félreteszünk, hogy az esetleg kimaradó tölteléket ebbe göngyöljük bele, mint a töltött káposztát. A belső, zsenge leveleket megmossuk, félretesszük, ezeket felhasználjuk. A karalábét egészben hagyva meghámozzuk, belsejüket, a gyökér felőli részen kezdve, karalábé vájóval vagy kiskanállal kikaparjuk, a karalábéforgácsokat félre tesszük.
A nagyobb karalábé leveleket forró vízbe tesszük pár percre, hogy könnyebben lehessen majd tölteni őket.

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket:
A zsemlét tejbe áztatjuk, ha megázott, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk darált húshoz. Ráütjük a tojást, sót, borsot adunk hozzá, a finomra vágott zöldpetrezselyem felét a megolvasztott zsírban megfonnyasztjuk, azt is a töltelékhez adjuk, végül a tölteléket alaposan összedolgozzuk.

A kikapart karalábékat nem túl szorosan megtöltjük. Kicsit túl is tölthetjük, hogy A töltelék kidomborodjon. Ha maradt még töltelékünk, a félretett megpuhított levelek vastag főerét kivágjuk és mint a töltött káposztát, kisebb, hengerré alakított töltelékekkel megtöltjük.

Karalábé, forgácsokat kissé összedaraboljuk és egy alkalmas méretű lábas vagy fazék aljára tesszük a csonttal együtt. A megmosott, finom metéltre vágott zsenge levelekkel együtt, idetesszük a tarjacsontot is.

A megtöltött karalábékat, szorosan elhelyezzük a lábasba tett forgácson, középre tesszük a levelekbe csavart tölteléket. Forrásban lévő vízzel felöntjük. A lé jól lepje el a karalábét. Lefedve, gyorsan felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, egyenletesen tovább főzzük. Amikor a karalábé félpuhára főtt, megsózzuk, bele tesszük a cukrot, és puhára főzzük. Közben világos rózsaszínű, petrezselymes rántást készítünk félretesszük. Ha a karalábé megfőtt az esetleges leveles töltelékekkel együtt tálra szedjük, lefedjük és melegen tartjuk, közben a zsirból, lisztből zsemleszinű rántást készitünk. 

A lábosban maradt főzelékből kivesszük a csontot, ha esetleg hús van rajta, azt leszedjük és a főzelékbe tesszük. Az elkészített rántással berántjuk a főzeléket, hozzáadjuk a tejet vagy tejszínt és kevergetéssel, mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a rántás nyers ízét nem érezzük (8-10 perc). Ha a főzelék leve túl bőre sikerült, és nem sűrűsödik be, akkor a tejföllel vagy a tejjel habarunk még bele egy kevés lisztet. Ha a főzelék rendben van, visszarakjuk a karalábékat és a leveles töltelékeket, és éppen csak átforraljuk.

Tálalásnál a tálba tett főzelékre helyezzük a töltött karalábékat és finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

Megjegyzés:
Lehet egyszerűbben, csak vízzel, csont nélkül is készíteni. Nyilván csonttal táplálóbb, finomabb.

Használhatunk rizses tölteléket is, ekkor zsemle helyett 6 dkg félig főtt rizst teszünk a darált húshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése