Hamarosan nyakunkon a tavasz, majd a
nyár, tele finom gyümölcsökkel, tehát hamarosan itt a cobbler
szezon! Ez egy nagyon gyümölcsös desszert, amivel rendesen
elvarázsolhatod a vendégeket: aranybarna, kívül roppanós, belül
omlós kekszek lédús zamatos gyümölcskrém tetején.
Hozzávalók:
- 1 adag gyümölcstöltelék (ld. lent)
- 1,5 bögre sima liszt
- 1/4 bögre plusz 2 kiskanál cukor (5 evőkanál + 2 kiskanál)
- 1,5 kiskanál sütőpor
- negyed kiskanál szódabikarbóna
- negyed kiskanál só
- 3/4 bögre író vagy tej, jól lehűtve (1,8 dl)
- 8 dkg olvasztott de már nem forró vaj
- fél kiskanál őrölt fahéj
1 bögre kb 2.4 dl-es "rendes"
reggelizős bögrét jelent. Ennek fele megfelel egy duplás kávés
pohárnak.
Elkészítés:
Helyezzük el a sütőben a sütőrácsot
középmagasságban. Melegítsük a sütőt 200 C fokra.
A gyümölcstölteléket tegyük egy 23
cm átmérőjű kerek pite formába vagy hőálló tálba,
alufóliával fedjük be, tegyük egy sütőpapírral kibélelt
peremes tepsibe.
Kibélelünk egy másik tepsit is a
keksznek.
Kézi habverővel kavarjuk össze a
negyed bögre cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban keverjük ls a hűtött írót és az olvasztott
vajat, míg a vaj apró rögökké áll össze. Keverjük az írós vajat a liszthez egy szilikonlapáttal, amíg a tészta egyneművé
lesz, és elválik a tál oldalától. .
A tésztát vajjal kikent fagyis
kanállal vagy simán csak kanállal kiadagoljuk. Összesen 8 db
kekszet készítünk. A tészta halmokat az előkészített tepsibe
dobjuk, egymástól 3-3,5 cm-re. A 2 kiskanál cukrot elkeverjük a
fahéjjal, és a kekszek tetejére szórjuk. Tegyük a kekszeket a
forró sütőbe, és süssük, amíg a fel nem puffadnak. (kb 10 perc)
Ekkor vegyük ki a kekszet, és tegyük
be a gyümölcsöt. Süssük 20-25 percig, hogy jó forró legyen, és
levet engedjen.
Vegyük ki a gyümölcsöt a sütőből,
vegyük le a fóliát a tetejétől és óvatosa keverjük meg.
Ezután helyezzük el a tetején a kekszeket. Kicsit össze is
nyomhatjuk a széleken, hogy ráférjenek. Tegyük vissza a sütőbe
és süssük, míg a kekszek szép aranybarnák lesznek (kb 15 perc).
Félidőben fordítsuk meg a tálat.
Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10
percet.
Csészékben tálaljuk.
Megjegyzés:
A kekszeket korábban is elősüthetjük, szoba-hőmérsékleten 4 órán át tárolhatjuk. Ugyanígy a gyümölcs
töltelék is elősüthető és tárolható szoba-hőmérsékleten 4 órán át. Tálalás előtt csak rátesszük a kekszeket a
gyümölcsre, és készre sütjük.
Variációk a gyümölcstöltelékhez:
Almából
1,5 kg almát hámozva, kimagozva, kb 1
cm nagyságú darabkákra vágva elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 2-4 evőkanál cukorral, 2 kiskanál friss
citromlével, fél kiskanál őrölt fahéjjal.
Körtéből
1,5 kg körtét hámozva, kimagozva, kb
1 cm nagyságú darabkákra vágva elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 2-4 evőkanál cukorral, 2 kiskanál friss
citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal
Őszibarackból vagy nektarinból
1,5 kg őszibarackot vagy nektarint
hámozva, kimagozva, kb 1 cm nagyságú darabkákra vágva elkeverünk
1 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1
kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal
Sárgabarackból
1,5 kb sárgabarackot félbevágva,
kimagozva elkeverünk 2 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10
evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 4 kiskanál
mandula aromával
Szilvából
1,5 kb szilva félbevágva, kimagozva
vékony szeletekre vágva elkeverünk 2 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss
citromlével, fél kiskanál őrölt fahéjjal
Kék áfonyából
1 kg kék áfonyát leöblítve,
elkeverünk 4 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál
cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal
Fekete szederből
1 kg fekete szedret leöblítve,
elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál
cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal
Eperből
1,25 kg földiepret kicsumázva, leöblítve, a nagyokat félbevágva, elkeverünk 5 kiskanál
étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 2 kiskanál
friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal
Friss meggyből
1,5 kg friss meggyet kimagozva,
elkeverünk 4,5 kiskanál étkezési keményítővel, 10-15 evőkanál
cukorral, 2 evőkanál vörösborral, 1 kiskanál mandula kivonattal
Meggybefőttből
2,5 kg befőtt meggyet, levét leszűrve
elkeverünk 4,5 kiskanál étkezési keményítővel, 10-15 evőkanál
cukorral, 2 evőkanál vörösborral, 1 kiskanál mandula kivonattal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése