2020. április 5., vasárnap

Cobbler


Hamarosan nyakunkon a tavasz, majd a nyár, tele finom gyümölcsökkel, tehát hamarosan itt a cobbler szezon! Ez egy nagyon gyümölcsös desszert, amivel rendesen elvarázsolhatod a vendégeket: aranybarna, kívül roppanós, belül omlós kekszek lédús zamatos gyümölcskrém tetején.



Hozzávalók:
  • 1 adag gyümölcstöltelék (ld. lent)
  • 1,5 bögre sima liszt
  • 1/4 bögre plusz 2 kiskanál cukor (5 evőkanál + 2 kiskanál)
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • negyed kiskanál szódabikarbóna
  • negyed kiskanál só
  • 3/4 bögre író vagy tej, jól lehűtve (1,8 dl)
  • 8 dkg olvasztott de már nem forró vaj
  • fél kiskanál őrölt fahéj


1 bögre kb 2.4 dl-es "rendes" reggelizős bögrét jelent. Ennek fele megfelel egy duplás kávés pohárnak.

Elkészítés:

Helyezzük el a sütőben a sütőrácsot középmagasságban. Melegítsük a sütőt 200 C fokra.

A gyümölcstölteléket tegyük egy 23 cm átmérőjű kerek pite formába vagy hőálló tálba, alufóliával fedjük be, tegyük egy sütőpapírral kibélelt peremes tepsibe.

Kibélelünk egy másik tepsit is a keksznek.

Kézi habverővel kavarjuk össze a negyed bögre cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverjük ls a hűtött írót és az olvasztott vajat, míg a vaj apró rögökké áll össze. Keverjük az írós vajat a liszthez egy szilikonlapáttal, amíg a tészta egyneművé lesz, és elválik a tál oldalától. .

A tésztát vajjal kikent fagyis kanállal vagy simán csak kanállal kiadagoljuk. Összesen 8 db kekszet készítünk. A tészta halmokat az előkészített tepsibe dobjuk, egymástól 3-3,5 cm-re. A 2 kiskanál cukrot elkeverjük a fahéjjal, és a kekszek tetejére szórjuk. Tegyük a kekszeket a forró sütőbe, és süssük, amíg a fel nem puffadnak. (kb 10 perc)

Ekkor vegyük ki a kekszet, és tegyük be a gyümölcsöt. Süssük 20-25 percig, hogy jó forró legyen, és levet engedjen.

Vegyük ki a gyümölcsöt a sütőből, vegyük le a fóliát a tetejétől és óvatosa keverjük meg. Ezután helyezzük el a tetején a kekszeket. Kicsit össze is nyomhatjuk a széleken, hogy ráférjenek. Tegyük vissza a sütőbe és süssük, míg a kekszek szép aranybarnák lesznek (kb 15 perc). Félidőben fordítsuk meg a tálat.

Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10 percet.

Csészékben tálaljuk.

Megjegyzés:

A kekszeket korábban is elősüthetjük, szoba-hőmérsékleten 4 órán át tárolhatjuk. Ugyanígy a gyümölcs töltelék is elősüthető és tárolható szoba-hőmérsékleten 4 órán át. Tálalás előtt csak rátesszük a kekszeket a gyümölcsre, és készre sütjük.

Variációk a gyümölcstöltelékhez:

Almából
1,5 kg almát hámozva, kimagozva, kb 1 cm nagyságú darabkákra vágva elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 2-4 evőkanál cukorral, 2 kiskanál friss citromlével, fél kiskanál őrölt fahéjjal.

Körtéből
1,5 kg körtét hámozva, kimagozva, kb 1 cm nagyságú darabkákra vágva elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 2-4 evőkanál cukorral, 2 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal

Őszibarackból vagy nektarinból
1,5 kg őszibarackot vagy nektarint hámozva, kimagozva, kb 1 cm nagyságú darabkákra vágva elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal

Sárgabarackból
1,5 kb sárgabarackot félbevágva, kimagozva elkeverünk 2 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 4 kiskanál mandula aromával

Szilvából
1,5 kb szilva félbevágva, kimagozva vékony szeletekre vágva elkeverünk 2 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, fél kiskanál őrölt fahéjjal

Kék áfonyából
1 kg kék áfonyát leöblítve, elkeverünk 4 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal

Fekete szederből
1 kg fekete szedret leöblítve, elkeverünk 1 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 1 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal

Eperből
1,25 kg földiepret kicsumázva, leöblítve, a nagyokat félbevágva, elkeverünk 5 kiskanál étkezési keményítővel, 5-10 evőkanál cukorral, 2 kiskanál friss citromlével, 1 kiskanál vanília kivonattal

Friss meggyből
1,5 kg friss meggyet kimagozva, elkeverünk 4,5 kiskanál étkezési keményítővel, 10-15 evőkanál cukorral, 2 evőkanál vörösborral, 1 kiskanál mandula kivonattal

Meggybefőttből
2,5 kg befőtt meggyet, levét leszűrve elkeverünk 4,5 kiskanál étkezési keményítővel, 10-15 evőkanál cukorral, 2 evőkanál vörösborral, 1 kiskanál mandula kivonattal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése