Volt
egyszer egy világ, ahol a “gyorséttermekben” amik a hideg-büfék
voltak, mindenféle majonézes salátákat és hozzávaló rántott
és natúr sült húsokat, sonka és sajttekercseket, kaszinó és
töltött tojásokat, stb -vagyis a hidegkonyha remekeit - lehetett
enni. Hogy a Károlyi saláta honnan ered valójában, azt nem tudom,
de számomra a körút és az Üllői út sarkán, az árkád alatt
megbújó hideg büféből. Ott ettem először, és utána még
sokszor. Amióta pedig változott a viág én magam készítem az
alábbi recept alapján némi változtatással:
Hozzávalók:
- 50 dkg hajában főtt burgonya
- 5 db főtt tojás
- 20 dkg zöldpaprika
- 50 dkg paradicsom
- 20 dkg kovászos uborka
- 3 fej saláta
- kb 5 dl tartármártás
- só
Elkészítés:
A
paprikát kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk, és hagyjuk állni
fél órát. A burgonyát és a tojásokat vágjuk vékony
karikákra. A kovászos uborkát hámozzuk meg, szeleteljük
vékonyra. A lehéjazott paradicsomot vágjuk vastag karikára,
nyomkodjuk ki a magját. A salátaleveleket vágjuk laskára. Az
összes hozzávalót egy tálban sózzuk meg, és annyi tartárt
keverjünk hozzá, hogy ízlésünk szerinti sűrűségű legyen.
Salátalevélre halmozva, hűtve kínáljuk.
Megjegyzés:
Ez
a fenti a hivatalos eljárás. A hozzávalók aránya változhat ízlés szerint, meg attól is, hogy mi van otthon. Kovászos uborka
helyett télen a csemegeuborka is megfelel, bár nem teljesen
ugyanazt az ízt fogja hozni, Én direkt emiatt szoktam eltenni vizes
uborkát télire, az jobban hozza a kovászos izét. Nem hámozom az
uborkát csak kockára vágom vagy vékonyan felszeletelem. Nem
hámozom a paradicsomot sem, kimagozni végképp nem szoktam, annyi
lé, amennyit a paradicsomban van, direkt jó bele. Paradicsomból
2-3 szemet szoktam bele tenni, paprikából nekem bőven elég 1
nagyobb. A 3 fej salátát kifejezetten soknak tartom, 1 nekem bőven
elég bele. Tojásból van, hogy csak hármat teszek bele. A
burgonya is csak sacc per kábé fél kiló. 3 közepes szem. Viszont
érdemes a fenti recepttel kezdeni, mert ez adja meg a Károlyi
saláta igazi izét, ami kellemesen és nyáriasan hűsítő.
Tartár készítése gyorsan: készen vett majonézt tejföllel (vagy joghurttal,
még jobb, ha kefirrel) összekeverünk, izésítjük mustárral és
pici cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése