2020. április 15., szerda

Károlyi saláta


Volt egyszer egy világ, ahol a “gyorséttermekben” amik a hideg-büfék voltak, mindenféle majonézes salátákat és hozzávaló rántott és natúr sült húsokat, sonka és sajttekercseket, kaszinó és töltött tojásokat, stb -vagyis a hidegkonyha remekeit - lehetett enni. Hogy a Károlyi saláta honnan ered valójában, azt nem tudom, de számomra a körút és az Üllői út sarkán, az árkád alatt megbújó hideg büféből. Ott ettem először, és utána még sokszor. Amióta pedig változott a viág én magam készítem az alábbi recept alapján némi változtatással:



Hozzávalók:
  • 50 dkg hajában főtt burgonya
  • 5 db főtt tojás
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 20 dkg kovászos uborka
  • 3 fej saláta
  • kb 5 dl tartármártás


Elkészítés:
A paprikát kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk, és hagyjuk állni fél órát. A burgonyát és a tojásokat vágjuk vékony karikákra. A kovászos uborkát hámozzuk meg, szeleteljük vékonyra. A lehéjazott paradicsomot vágjuk vastag karikára, nyomkodjuk ki a magját. A salátaleveleket vágjuk laskára. Az összes hozzávalót egy tálban sózzuk meg, és annyi tartárt keverjünk hozzá, hogy ízlésünk szerinti sűrűségű legyen. Salátalevélre halmozva, hűtve kínáljuk.


Megjegyzés:
Ez a fenti a hivatalos eljárás. A hozzávalók aránya változhat ízlés szerint, meg attól is, hogy mi van otthon. Kovászos uborka helyett télen a csemegeuborka is megfelel, bár nem teljesen ugyanazt az ízt fogja hozni, Én direkt emiatt szoktam eltenni vizes uborkát télire, az jobban hozza a kovászos izét. Nem hámozom az uborkát csak kockára vágom vagy vékonyan felszeletelem. Nem hámozom a paradicsomot sem, kimagozni végképp nem szoktam, annyi lé, amennyit a paradicsomban van, direkt jó bele. Paradicsomból 2-3 szemet szoktam bele tenni, paprikából nekem bőven elég 1 nagyobb. A 3 fej salátát kifejezetten soknak tartom, 1 nekem bőven elég bele. Tojásból van, hogy csak hármat teszek bele. A burgonya is csak sacc per kábé fél kiló. 3 közepes szem. Viszont érdemes a fenti recepttel kezdeni, mert ez adja meg a Károlyi saláta igazi izét, ami kellemesen és nyáriasan hűsítő.

Tartár készítése gyorsan: készen vett majonézt tejföllel (vagy joghurttal, még jobb, ha kefirrel) összekeverünk, izésítjük mustárral és pici cukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése