Hozzávalók
4 személyre
- 3 tojás
- 1,5 dl viz
- Kb 60 dkg rétesliszt
- Só
- Viz a kifőzéshez
A nokedlire:
- 1 kis fej hagyma
- 3 dkg füstölt szalonna
- 6-8 db tojás
Elkészités
Egy tésztafőző fazékban odatesszük a vizet forrni. Teszünk a
vizbe 1-2 evőkanál sót is.
Amig a viz felforr a 3 tojást keverőtálba ütjük, hozzáadunk
1,5 dl vizet, fél kiskanál sót, és a réteslisztet apránként beleöntve
galuskatésztát keverünk. Tudom, nokedlihez jó a sima liszt is, de érdemes
kiprobálni rétesliszttel. Klasszisokkal szebb nokedlit kapunk!
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A füstölt szalonnát
apróra felkockázzuk. A nokeldira szánt tojásokat pici sóval egy tálban
felverjük,sózásnál vegyük figyelembe,
hogy a szalonna is sós.
Ha a viz for beleszaggatjuk a nokedlit, és ha megfőtt
szűrőkanállal kiszedjük Aki akarja
langyos vizzel le is öblitheti. Egy
tálba szedjük a galuskákat, kevés olajjal megöntözzük, hogy biztos ami tuti ne
ragadjanak össze.
Egy megfelelő méretű lábosban a szalonnat kisütjük, a
pörcöket kiszedhetjük dekorácionak, bár én néha benne szoktam hagyni. A
zsirjára tesszük a hagymát, amit megpárolunk, majd raöntjük a nokedlit, átkeverjük, megmelegitjük, végül nyakon
öntjük a felvert tojásokkal és takaréklángon, fedő alatt, időnként
megkeverve készre sütjük.
Azon melegében tálalhatjuk, annak rendje és módja szerint
ecetes cukros lével leöntött fejes salátával. A nokedli tetejére még szórjuk a diszitésnek
félretett szalonna pörcöket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése