Karácsonyi örökzöld süteményünk izesnél izesebb diós és
mákos töltelékkel.
Hozzávalók
A tésztához:
1. rész
- 50 dkg sima liszt szitálva
- 25 dkg vaj vagy margarin
- ½ teáskanál só
2.rész
- 0.5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál porcukor
- 3 tojássárgája
A töltelékhez
1. Diós töltelék
- 25 dkg darált dió
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál méz
- 0,5 dl tej
- ½ alma reszelve, 1 evőkanál baracklekvár, 5 dkg mazsola, ½ cs. vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ citrom reszelt héja, egy kupaknyi rum, 5 dkg csokoládé reszelve
2. Mákos töltelék
- 25 dkg darált mák
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál méz
- 0,5 dl viz
- ½ alma reszelve, 1 evőkanál baracklekvár, 5 dkg mazsola, ½ cs. vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A tészta 1. rész szerinti hozzávalóit eldörzsöljük egy
tálban.
A 2. rész hozzávalóit
összekeverjük, majd hozzáöntjük az
1 részhez. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva hideg helyen 1 órát
pihentetjük. Ekkor újra átgyúrjuk, majd 4 egyenlő cipóra osztjuk, és a cipókat
letakarva fél órát pihentetjük.
A pihentetett cipókat egyenként kinyújtjuk vékonyra, a két szélét kb. 2 cm sávban kicsit még vékonyabbra nyújtjuk, hogy a visszahajtásnál ne legyen túl vastag. Majd kettőt-kettőt megkenünk mákos illetve diós töltelékkel. A szélekre ne kerüljön töltelék, mert azt vékonyan visszahajtjuk, végül feltekerjük a bejgliket. Tepsiben egymás mellé rakjuk őket, de nem túl szorosan.
A pihentetett cipókat egyenként kinyújtjuk vékonyra, a két szélét kb. 2 cm sávban kicsit még vékonyabbra nyújtjuk, hogy a visszahajtásnál ne legyen túl vastag. Majd kettőt-kettőt megkenünk mákos illetve diós töltelékkel. A szélekre ne kerüljön töltelék, mert azt vékonyan visszahajtjuk, végül feltekerjük a bejgliket. Tepsiben egymás mellé rakjuk őket, de nem túl szorosan.
A tekercseket megkenjük tojással és kicsit megszurkáljuk. Ám ha tökéletes bejglit szeretnénk jó, ha tartjuk magunkat a lekenésnél a következőkhöz:
A bejgli rudakat először megkenjük tojássárgájával, majd
hagyjuk, hogy ez rászáradjon, érintésre már ne ragadjon. Ez eltart egy ideig (2-3 óra).
Ha ez meg van, akkor lekenjük tojásfehérjével is. Van, aki a sárgájával hosszanti irányban, a fehérjével kereszt
irányban keni le a rudakat, vagy fordítva.
A lekent bejgliket hűvös helyen, de nem a hűtőben egy éjszakát hagyjuk
pihenni, másnap fogpiszkálóval
megszurkáljuk, alaposan fenékig, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre
sütjük.
Aki nem híve a macerának, az simán lekeni tojással, és fél
óra száradás és a szurkálás után sütheti. Elárulom, én
van, hogy le sem kenem, az íze pont olyan jó lesz, mintha lekentem
volna. Igen, tudom, hogy ez
szentségtörés, de főleg a kezdő háziasszonyoknak épp elég simán csak finomat
készíteni bejgliből, az is elég macerás. Aztán ha már jól megy a dolog, ráérnek játszani a lekenéssel is.
Töltelék elkészítése:
A diós töltelékhez a tejet forrni tesszük, beleszórjuk a cukrot, belecsorgatjuk a mézet kis lángon melegítjük, míg a cukor és a méz felolvad. Kevergetni nem kell. Ha végül a cukros mézes tej forrásnak indul, beleszórjuk a darált diót, összekeverjük, és hagyjuk, hogy a dió is jól felmelegedjen. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a vaníliát és a fahéjat, belereszeljük a fél citrom héját, a csokoládét, majd az almát, végül hozzáadunk egy evőkanál sárgabarack lekvárt és egy kupaknyi rumot. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A diós töltelékhez a tejet forrni tesszük, beleszórjuk a cukrot, belecsorgatjuk a mézet kis lángon melegítjük, míg a cukor és a méz felolvad. Kevergetni nem kell. Ha végül a cukros mézes tej forrásnak indul, beleszórjuk a darált diót, összekeverjük, és hagyjuk, hogy a dió is jól felmelegedjen. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a vaníliát és a fahéjat, belereszeljük a fél citrom héját, a csokoládét, majd az almát, végül hozzáadunk egy evőkanál sárgabarack lekvárt és egy kupaknyi rumot. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A mákos töltelékhez a vizet forrni tesszük, beleszórjuk a cukrot, belecsorgatjuk a mézet kis lángon melegítjük, míg a cukor és a méz felolvad. Kevergetni nem kell. Ha végül a cukros mézes víz forrásnak indul, beleszórjuk a darált mákot, összekeverjük, és hagyjuk, hogy a mák is jól felmelegedjen. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a vaníliát és a fahéjat, belereszeljük a fél citrom héját majd az almát, végül hozzáadunk egy evőkanál sárgabarack lekvárt. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Akkor fakad ki a bejgli, ha a töltelék vagy túl lágy, vagy túl meleg. Egyébként
ha tejjel készítjük a tésztát tejföl helyett, akkor kevésbé hajlamos kifakadni,
bár így nem lesz annyira finom,
mint tejföllel. De azért így is finom lesz.
Most olvastam:
Amikor
kinyújtod a tésztát a megfelelő méretűre, akkor semmiképpen ne
ezt az oldalát töltsd meg, ami felül van, hanem a kinyújtott
tésztát fordítsd meg és kenheted rá a tölteléket. Sokkal
kisebb eséllyel fog kirepedni. Nem tudom, hogy miért, de ezt egy
nagyon idős nénitől tanultam és nekem bevált. Valamint, ha össze
tekerted és megkented a tojás sárgájával, tedd be a hűtőbe egy
órára, hogy megszikkadjon a tojás a tetején, majd sütés előtt
kend be újra. Ettől
lesz szép cserepes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése