2016. december 21., szerda

Bejgli

Karácsonyi örökzöld süteményünk izesnél izesebb diós és mákos töltelékkel.



Hozzávalók

A tésztához:

1. rész

  • 50 dkg sima liszt szitálva
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • ½  teáskanál só

2.rész

  • 0.5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 tojássárgája

A töltelékhez

1. Diós töltelék

  • 25 dkg  darált dió
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál  méz
  • 0,5 dl tej 
  • ½ alma reszelve, 1 evőkanál baracklekvár, 5 dkg mazsola,  ½ cs. vaníliás cukor,  1 teáskanál őrölt fahéj,  ½ citrom reszelt héja,  egy kupaknyi rum,  5 dkg csokoládé reszelve

2. Mákos töltelék

  • 25 dkg darált mák
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál  méz
  • 0,5 dl viz
  • ½ alma reszelve, 1 evőkanál baracklekvár, 5 dkg mazsola,  ½ cs. vaníliás cukor,  1 teáskanál őrölt fahéj,  ½ citrom reszelt héja.

Elkészítés:

A tészta 1. rész szerinti hozzávalóit eldörzsöljük egy tálban.
A 2. rész hozzávalóit  összekeverjük, majd hozzáöntjük az  1 részhez. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva hideg helyen 1 órát pihentetjük. Ekkor újra átgyúrjuk, majd 4 egyenlő cipóra osztjuk, és a cipókat letakarva fél órát pihentetjük.

A pihentetett cipókat  egyenként kinyújtjuk vékonyra,  a két szélét kb. 2 cm sávban kicsit még vékonyabbra nyújtjuk, hogy a visszahajtásnál ne legyen túl vastag.  Majd kettőt-kettőt megkenünk mákos illetve diós töltelékkel. A szélekre ne kerüljön töltelék, mert azt vékonyan visszahajtjuk, végül feltekerjük a bejgliket. Tepsiben egymás mellé rakjuk őket, de nem túl szorosan.


A tekercseket megkenjük tojással és kicsit megszurkáljuk. Ám ha tökéletes bejglit szeretnénk jó, ha tartjuk magunkat a lekenésnél a következőkhöz:

A bejgli rudakat először megkenjük tojássárgájával, majd hagyjuk, hogy ez rászáradjon, érintésre már ne ragadjon. Ez eltart egy ideig (2-3 óra). Ha ez meg van, akkor lekenjük tojásfehérjével is.  Van, aki a sárgájával  hosszanti irányban, a fehérjével kereszt irányban keni le a rudakat, vagy fordítva.  A lekent bejgliket hűvös helyen, de nem a hűtőben egy éjszakát hagyjuk pihenni, másnap  fogpiszkálóval megszurkáljuk, alaposan fenékig, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Aki nem híve a macerának, az simán lekeni tojással, és fél óra száradás és a szurkálás után sütheti. Elárulom, én  van, hogy le sem kenem, az íze pont olyan jó lesz, mintha lekentem volna.  Igen, tudom, hogy ez szentségtörés, de főleg a kezdő háziasszonyoknak épp elég simán csak finomat készíteni bejgliből, az is elég macerás. Aztán ha már jól megy a dolog, ráérnek játszani a lekenéssel is.


Töltelék elkészítése:

A diós töltelékhez  a tejet forrni tesszük, beleszórjuk a  cukrot, belecsorgatjuk a mézet kis lángon melegítjük, míg a cukor és a méz felolvad. Kevergetni nem kell. Ha végül a cukros mézes tej forrásnak indul, beleszórjuk a darált diót, összekeverjük, és hagyjuk, hogy a dió is jól felmelegedjen. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a vaníliát és a fahéjat, belereszeljük a fél citrom héját, a csokoládét, majd az almát, végül hozzáadunk egy evőkanál sárgabarack lekvárt és egy kupaknyi rumot. A tölteléket hagyjuk kihűlni.

A mákos töltelékhez a vizet forrni tesszük, beleszórjuk a  cukrot, belecsorgatjuk a mézet kis lángon melegítjük, míg a cukor és a méz felolvad. Kevergetni nem kell. Ha végül a cukros mézes víz forrásnak indul, beleszórjuk a darált mákot, összekeverjük, és hagyjuk, hogy a mák is jól felmelegedjen. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a vaníliát és a fahéjat, belereszeljük a fél citrom héját majd az almát, végül hozzáadunk egy evőkanál sárgabarack lekvárt.  A tölteléket hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: 

Akkor fakad ki a bejgli, ha a töltelék vagy túl lágy, vagy túl meleg. Egyébként ha tejjel készítjük a tésztát tejföl helyett, akkor kevésbé hajlamos kifakadni, bár  így nem lesz annyira finom, mint tejföllel. De azért így is finom lesz.

Most olvastam: 
Amikor kinyújtod a tésztát a megfelelő méretűre, akkor semmiképpen ne ezt az oldalát töltsd meg, ami felül van, hanem a kinyújtott tésztát fordítsd meg és kenheted rá a tölteléket. Sokkal kisebb eséllyel fog kirepedni. Nem tudom, hogy miért, de ezt egy nagyon idős nénitől tanultam és nekem bevált. Valamint, ha össze tekerted és megkented a tojás sárgájával, tedd be a hűtőbe egy órára, hogy megszikkadjon a tojás a tetején, majd sütés előtt kend be újra. Ettől lesz szép cserepes. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése