Hozzávalók
4 személyre
- ½ kg tehéntúró
- 12 dkg búzadara
- 3 tojás
- 1 csipet só
Tálaláshoz
- 3 dkg vaj (esetleg olaj)
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl tejföl
- porcukor izlés szerint.
A túrót villával esetleg krumplinyomóval áttörjük. Picit
sózzuk, és összekeverjük a felvert egész tojásokkal, és a búzadarával, majd
legalább fél orát hagyjuk állni, hogy a dara megszivja magát. Ennyi.
Megtehetjük, hogy a tojások fehérjét habbá verve tesszük a
masszába, de enélkül is tökéletes lesz a gombóc.
Amig a massza pihen, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a zsemlemorzsát
közepes lángon folyton kavargatva szép piros-barnára piritjuk. Ha megfelelő a szine, levesszük. Még ezután
is kell kavarni, mert a forró serpenyőben egy darabig még pirul a zsemlemorzsa
tovább, ha nem figyelünk, le is éghet, és akkor kezdhetjük a zsemlemorzsa
piritást előröl.
Ha eleget pihent a gombóc masszája, vizet forralunk egy
tesztafőző edényben, vagy nagyobb fazékban. A vizet meg is sózzuk. A masszából kb 10-12 gombócot formálunk
nedves tenyérrel, és a gombócokat óvatosan a lobogva forró vizbe tesszük .
Lehet két csapatban is kifőzni, nem muszáj az összes gombócot együtt
főzni. Ha a viz újra felforrt, csökkentjük a lángot, hogy csak forrjon a
viz, de ne zubogjon. Amikor a gombócok
feljöttek a viz szinére még főzzük 1-2 percig, majd szűrőkanállal kiemeljük a
megfőtt gombócokat és egy tálra tesszük.
Tálalása:
Kistányérra szedünk egy-két evőkanál piritott zsemlemorzsát,
erre helyezünk 2-3 gombócot, A gombócok tetejére ismét piritott zsemlemorzsát
szórunk, mellé, esetleg a gombócokra ré pedig tejfölt teszünk. Porcukorral
(fahéjas vagy vaniliiás porcukorral,
esetleg diétas cukorpótlékkal)
meghintjük.
Másik megoldás, hogy a kifőtt gombócokat meghempergetjük a
piritott zsemlemorzsában, meghintjük
porcukorral és mellé tálaljuk a tejfölt.
Tejföl helyett
adhatunk mellé vaniliamártást, ezzel is nagyon finom, sőt ünnepi.
A masszába érdemes citromhéjat reszelni, ami finom citromos
aromát ad a gombócnak, bár enélkül is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése