2016. november 30., szerda

Túrogombóc

Kedvenc desszertünk egy egyszerű, bevált recept szerint.








Hozzávalók
4 személyre

  • ½ kg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 1 csipet só


Tálaláshoz
  • 3 dkg vaj (esetleg olaj)
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • porcukor izlés szerint.


A túrót villával esetleg krumplinyomóval áttörjük. Picit sózzuk, és összekeverjük a felvert egész tojásokkal, és a búzadarával, majd legalább fél orát hagyjuk állni, hogy a dara megszivja magát.  Ennyi.

Megtehetjük, hogy a tojások fehérjét habbá verve tesszük a masszába, de enélkül is tökéletes lesz a gombóc.

Amig a massza pihen, egy serpenyőben  felolvasztjuk a vajat, és a zsemlemorzsát közepes lángon folyton kavargatva szép piros-barnára piritjuk.  Ha megfelelő a szine, levesszük. Még ezután is kell kavarni, mert a forró serpenyőben egy darabig még pirul a zsemlemorzsa tovább, ha nem figyelünk, le is éghet, és akkor kezdhetjük a zsemlemorzsa piritást előröl.

Ha eleget pihent a gombóc masszája, vizet forralunk egy tesztafőző edényben, vagy nagyobb fazékban. A vizet meg is sózzuk.  A masszából kb 10-12 gombócot formálunk nedves tenyérrel, és a gombócokat óvatosan a lobogva forró vizbe tesszük . Lehet két csapatban is kifőzni, nem muszáj az összes gombócot együtt főzni.  Ha a viz újra felforrt,  csökkentjük a lángot, hogy csak forrjon a viz, de ne zubogjon.  Amikor a gombócok feljöttek a viz szinére még főzzük 1-2 percig, majd szűrőkanállal kiemeljük a megfőtt gombócokat és egy tálra tesszük.

Tálalása: 
Kistányérra szedünk egy-két evőkanál piritott zsemlemorzsát, erre helyezünk 2-3 gombócot, A gombócok tetejére ismét piritott zsemlemorzsát szórunk, mellé, esetleg a gombócokra ré pedig tejfölt teszünk. Porcukorral (fahéjas vagy  vaniliiás porcukorral, esetleg  diétas cukorpótlékkal) meghintjük.

Másik megoldás, hogy a kifőtt gombócokat meghempergetjük a piritott zsemlemorzsában,  meghintjük porcukorral és mellé tálaljuk a tejfölt.

Tejföl helyett  adhatunk mellé vaniliamártást, ezzel is nagyon finom, sőt ünnepi.


A masszába érdemes citromhéjat reszelni, ami finom citromos aromát ad a gombócnak, bár enélkül is finom.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése