2016. december 19., hétfő

Szivecskés linzer

Egy régi-régi  recept szerint.





Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 főtt tojássárgája
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ kiskanál őrölt fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg darálva (esetleg klopfolóval kicsit összezúzva)
  • 7 dkg darált, héj nélküli mandula


Elkészités

A hozzávalókat kimérjük.

3 tojást keményre főzünk, a sárgájukat kiemeljük, és szitán vagy teaszűrőn átpasszirozzuk.

A mandulát lobogva forró vizbe tesszük, levesszük a tűzről, kicsit állni hagyjuk, majd kibújtatjuk a szemeket a héjukból. Papirtörlőn leszárogatjuk majd ledaráljuk (vagy sajtreszelőn lereszeljük.)

A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Beletesszük a többi hozzávalót,  és simára  gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy éjszakát.

Másnap vékonyra nyújtjuk, kerekre kiszaggatjuk: egy sima es egy szivecskés ablakos linzert szúrunk ki sütinként.  Megsütjük, és azon forrón porcukorba forgatjuk őket. A sima kerek linzerre lekvárt teszünk, és  mindegyikre ráboritunk egy-egy ablakosat.

Tanácsok

Forró sütőben gyorsan sütjük, vigyázzunk, hogy ne égjen meg.

A kiszúrt szivecskéket is megsütjük, és porcukorba forgatjuk, vagy olvasztott csokoládéba mártjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése