Egy régi-régi recept
szerint.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 3 főtt tojássárgája
- ½ citrom reszelt héja
- ½ kiskanál őrölt fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg darálva (esetleg klopfolóval kicsit összezúzva)
- 7 dkg darált, héj nélküli mandula
Elkészités
A hozzávalókat kimérjük.
3 tojást keményre főzünk, a sárgájukat kiemeljük, és szitán
vagy teaszűrőn átpasszirozzuk.
A mandulát lobogva forró vizbe tesszük, levesszük a tűzről,
kicsit állni hagyjuk, majd kibújtatjuk a szemeket a héjukból. Papirtörlőn
leszárogatjuk majd ledaráljuk (vagy sajtreszelőn lereszeljük.)
A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Beletesszük a többi
hozzávalót, és simára gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap vékonyra nyújtjuk, kerekre kiszaggatjuk: egy sima es egy szivecskés ablakos linzert szúrunk ki sütinként.
Megsütjük, és azon forrón porcukorba forgatjuk őket. A sima kerek linzerre lekvárt teszünk, és mindegyikre ráboritunk egy-egy ablakosat.
Tanácsok
Forró sütőben gyorsan sütjük, vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
A kiszúrt szivecskéket is megsütjük, és
porcukorba forgatjuk, vagy olvasztott csokoládéba mártjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése