Hozzávalók:
A tésztához:
1.rész
- 1/2 kg liszt
- 1 csapott kiskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 25 dkg vaj vagy Rama margarin
2.rész
- 2 dl tejföl
- 2 dkg friss vagy 1 zacskó száritott élesztő
A töltelékhez
- 10 dkg valami (darált dió, darált mák, darált mandula, kókusz reszelék)
- 10 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
vagy
- 10 dkg lekvár
esetleg
- 10 dkg édes gesztenyemassza
A behavazáshoz
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaniliás cukor
Elkészités
Az 1. részben felsoroltakat egy kelesztő tálban elmorzsoljuk.
A 2. részben felsoroltakat elkeverjük.
A két részt a kelesztőtálban összekeverjük, és simára gyúrjuk. Végül 6 egyenlő cipóba osztjuk a tésztát. Letakarva meleg helyen fél órát kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként vékony, 30 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk.
A köröket negyedekre, a negyedeket 3-3 cikkre vágjuk, vagyis egy cipóból 12 kiflicske lesz. A cikkek szélére egy egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, és a cikkekből kiflicskéket sodrunk.
Közepesen forró sütőben kb 40 percig sutjük, nem kell nagyon megpiritani úgy a jó, ha a kiflik világosak maradnak. A megsült kifliket azon forrón vaniliás porcukorba forgatjuk, majd tálra tesszük.
Töltelék
A darált valamihez hozzáadjuk a porcukrot. A tojás fehérjét kissé felverjük, és a cukrozott valamivel krémesre keverjük. A fehérje összefogja a tölteléket, hogy sülés közben ne follyon ki a kiflikböl.
Egy adag tésztához kb 10 dkg töltelék kell. Ha többféle töltelékkel akarjuk a kifliket, akkor ezt vegyük figyelembe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése