2016. december 19., hétfő

Hókifli

Tojás nélkül készült,  porcukorral behavazott, töltelékes kiflicskék.  






Hozzávalók:

A tésztához:

1.rész
  • 1/2 kg liszt
  • 1 csapott kiskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 25 dkg vaj vagy Rama margarin

2.rész
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg friss vagy 1 zacskó száritott élesztő 

A töltelékhez
  • 10 dkg valami (darált dió, darált mák, darált mandula, kókusz reszelék)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
vagy 
  • 10 dkg lekvár
esetleg 
  • 10 dkg édes gesztenyemassza

A behavazáshoz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaniliás cukor


Elkészités

Az 1. részben felsoroltakat egy kelesztő tálban elmorzsoljuk.

A 2. részben felsoroltakat elkeverjük.

A két részt a kelesztőtálban összekeverjük, és simára gyúrjuk. Végül 6 egyenlő cipóba osztjuk a tésztát. Letakarva meleg helyen fél órát kelesztjük.

Ezután a cipókat egyenként vékony, 30 cm átmérőjű kör alakra  nyújtjuk.   
A köröket negyedekre, a negyedeket 3-3 cikkre vágjuk, vagyis egy cipóból 12 kiflicske lesz.  A cikkek szélére  egy egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, és a cikkekből  kiflicskéket sodrunk. 

Közepesen forró sütőben kb 40 percig sutjük, nem kell nagyon megpiritani úgy a jó, ha a kiflik világosak maradnak. A megsült kifliket azon forrón vaniliás porcukorba forgatjuk, majd tálra tesszük. 

Töltelék

A darált valamihez hozzáadjuk a porcukrot. A tojás fehérjét kissé felverjük, és a cukrozott valamivel krémesre keverjük. A fehérje összefogja a tölteléket, hogy sülés közben ne follyon ki a kiflikböl. 

Egy adag tésztához kb 10 dkg töltelék kell. Ha többféle töltelékkel akarjuk a kifliket, akkor ezt vegyük figyelembe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése