2016. december 19., hétfő

Rántott sertésborda

Rántott borda a karajból készült rántott hús, mert ugye lehet más húsokból is rántott húst késziteni.   Karajból a következőképpen:






Hozzávalók:
4 személyre

  • 70 dkg karaj (ebből kb 8 szelet lesz)
  • bors
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez


Elkészités:

A húst felszeleteljük.   A szeletek széleit beirdaljuk, a szeleteket  kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben olajat vagy zsirt melegitünk, annyit, hogy a panirozott  szeletek ússzanak benne.

A lisztet és a zsememorzsát külön tányérokba tesszük, a tojást a tejjel és egy pici sóval egy harmadik tányérban vagy egy kisebb, de megfelelő méretű tálban  felverjük. A húst bepanirozzuk, vagyis lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Nem nyomkodjuk bele,  csak hagyjuk, hogy rátapadjon a liszt és a morzsa.  A bepanirozott  húst forró olajba tesszük, és  a  húst közepes lángon fedő alatt sütjük.  Ha az alsó oldala már pirul, akkor megforditjuk, és fedő nélkül szép piros-barnára sütjük a másik oldalát is.

Papir törlőre vagy szalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Többféle  körettel adható pl.  rizzsel, rizibizivel, hasáb burgonyával, krumplipürével,   tavasszal petrezselymes ujkrumplival.  Mellé adhatunk salátát (uborka, paradicsom) vagy párolt zöldségeket.

Tanácsok:

Tekintve, hogy a legtöbb hentesnél a karajt egyenesen szeletelik fel, vagyis a rostjaira merőlegesen, ezért célszerűbb egészben venni a karajt, és otthon ferdén (sréhen) felszeletelni,  mert  klopfolásnál  a ferdén vágott rostok könnyebben elcsúsznak egymáson, jobban klopfolható, igy puhább lesz a hús.   Érdemes megtanulni a karaj kicsontozását is, igy olcsóbban jövünk ki, a karajcsontból pedig finom orja levest vagy húslevest készithetünk. 

Anyósomtól tanultam, hogy a húsokat két réteg folpack közé  boritva klopfoljuk ki, igy kevesebb a maszat és bátrabban is verhetjük.  A kiklopfolt húst sózzuk, borsozzuk,  és hűtőben hagyjuk pihenni kicsit, hogy a hús átvegye a só es bors izét.


A tej nem csak `spórolásból` jó a tojásba, hanem azért is, mert igy nem sül rá a panir a húsra, hanem kicsit felpuffad, és a hús is szaftosabb lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése