Rántott borda a karajból készült rántott hús, mert ugye
lehet más húsokból is rántott húst késziteni.
Karajból a következőképpen:
Hozzávalók:
4 személyre
- 70 dkg karaj (ebből kb 8 szelet lesz)
- só
- bors
- 2 tojás
- 2 evőkanál tej
- 10 dkg liszt
- 20 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészités:
A húst felszeleteljük.
A szeletek széleit beirdaljuk, a szeleteket kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben olajat vagy zsirt melegitünk, annyit, hogy a
panirozott szeletek ússzanak benne.
A lisztet és a zsememorzsát külön tányérokba tesszük, a tojást
a tejjel és egy pici sóval egy harmadik tányérban vagy egy kisebb, de megfelelő
méretű tálban felverjük. A húst
bepanirozzuk, vagyis lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Nem
nyomkodjuk bele, csak hagyjuk, hogy
rátapadjon a liszt és a morzsa. A
bepanirozott húst forró olajba tesszük, és a húst
közepes lángon fedő alatt sütjük. Ha az
alsó oldala már pirul, akkor megforditjuk, és fedő nélkül szép piros-barnára
sütjük a másik oldalát is.
Papir törlőre vagy szalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj
lecsepegjen róla.
Többféle körettel
adható pl. rizzsel, rizibizivel, hasáb
burgonyával, krumplipürével, tavasszal
petrezselymes ujkrumplival. Mellé
adhatunk salátát (uborka, paradicsom) vagy párolt zöldségeket.
Tanácsok:
Tekintve, hogy a legtöbb hentesnél a karajt egyenesen
szeletelik fel, vagyis a rostjaira merőlegesen, ezért célszerűbb egészben venni
a karajt, és otthon ferdén (sréhen) felszeletelni, mert
klopfolásnál a ferdén vágott
rostok könnyebben elcsúsznak egymáson, jobban klopfolható, igy puhább lesz a
hús. Érdemes megtanulni a karaj
kicsontozását is, igy olcsóbban jövünk ki, a karajcsontból pedig finom orja
levest vagy húslevest készithetünk.
Anyósomtól tanultam, hogy a húsokat két réteg folpack
közé boritva klopfoljuk ki, igy kevesebb
a maszat és bátrabban is verhetjük. A
kiklopfolt húst sózzuk, borsozzuk, és
hűtőben hagyjuk pihenni kicsit, hogy a hús átvegye a só es bors izét.
A tej nem csak `spórolásból` jó a tojásba, hanem azért is,
mert igy nem sül rá a panir a húsra, hanem kicsit felpuffad, és a hús is
szaftosabb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése