2024. október 14., hétfő

Székelykáposzta

A pörkölt és a savanyúkáposzta főzelék házasságából született nagy kedvenc.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 60 dkg sertéshús (lapocka, esetleg comb)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1-2 nagyobb vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsir vagy étolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1-2 kiskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • tejföl izlés szerint

esetleg

  • köménymag


Előkészités:

  • A húst kockára vágjuk.
  • A káposztát, ha túl savanyú, vizben kiáztatjuk, majd leszűrjük.
  • A hagymát apróra vágjuk.
  • A fokhagymát összezúzzuk.


Elkészités:

A zsirban megpiritjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, végül beletesszük a húst. Kevergetjük, amig a hús kifehéredik. Végül sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vizzel, hogy a húst éppen csak ellepje. Felforraljuk, beletesszük a babérlevelet, és főzzük. Az elfőtt vizet, ha kell, pótoljuk.

Fél óra főzés után beletesszük a káposztát, megkeverjük, hogy a hús és a káposzta elkeveredjen, majd ha kell, öntünk rá kevés vizet. Tovább főzzük, a vizet, ha kell, pótoljuk. Mikor a hús is, a káposzta is megpuhult, tálalhatjuk.


Megjegyzés:

Hogy ki mennyi vizet tesz hozzá, az egyéni. Van, aki több lével szereti, amit a végén tejfölösen behabar. Én anyósom után szabadon jobban szeretem, ha csak kevés, ám de sűrű szaftja marad. Persze tejföl igy is jár hozzá.

Ha a savanyú káposzta túl hosszú, akkor áztatás után éles késsel kisebbekre vághatjuk.

Régen csülökből főztem, pont azért, mert a zsiros hús illik a káposztához. Finom is volt, de mióta anyósom... szóval mostanában már inkább csak a lapocka jöhet szóba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése