A pörkölt és a savanyúkáposzta főzelék házasságából született nagy kedvenc.
Hozzávalók:
4 személyre
- 60 dkg sertéshús (lapocka, esetleg comb)
- 1 kg savanyú káposzta
- 1-2 nagyobb vöröshagyma
- 3 evőkanál zsir vagy étolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1-2 kiskanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- tejföl izlés szerint
esetleg
- köménymag
Előkészités:
- A húst kockára vágjuk.
- A káposztát, ha túl savanyú, vizben kiáztatjuk, majd leszűrjük.
- A hagymát apróra vágjuk.
- A fokhagymát összezúzzuk.
Elkészités:
A zsirban megpiritjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, végül beletesszük a húst. Kevergetjük, amig a hús kifehéredik. Végül sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vizzel, hogy a húst éppen csak ellepje. Felforraljuk, beletesszük a babérlevelet, és főzzük. Az elfőtt vizet, ha kell, pótoljuk.
Fél óra főzés után beletesszük a káposztát, megkeverjük, hogy a hús és a káposzta elkeveredjen, majd ha kell, öntünk rá kevés vizet. Tovább főzzük, a vizet, ha kell, pótoljuk. Mikor a hús is, a káposzta is megpuhult, tálalhatjuk.
Megjegyzés:
Hogy ki mennyi vizet tesz hozzá, az egyéni. Van, aki több lével szereti, amit a végén tejfölösen behabar. Én anyósom után szabadon jobban szeretem, ha csak kevés, ám de sűrű szaftja marad. Persze tejföl igy is jár hozzá.
Ha a savanyú káposzta túl hosszú, akkor áztatás után éles késsel kisebbekre vághatjuk.
Régen csülökből főztem, pont azért, mert a zsiros hús illik a káposztához. Finom is volt, de mióta anyósom... szóval mostanában már inkább csak a lapocka jöhet szóba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése