Az úgy volt... szóval hogy sok lett az uborkasaláta, és nem is fogyott annyira, mint terveztem. Igy aztán lett belőle az én uborkalevesem, leánynevén tarator, esetleg cacik.
Hozzávalók
4
személyre
- 2 kigyóuborka (kb 60 dkg)
- 500 gr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál só
- 2 kiskanál cukor
- 2 kiskanál ecet (5 %.os, pl, fehér borecet, vagy almaecet)
- kapor
esetleg
- 1 kevés étolaj
- menta
Elkészités:
Az uborkát leszeleteltem, tálba tettem. Ment hozzá egy gerezd fokhagyma, só, ecet,.cukor (helyette lötyit tettem bele, ami a folyékony édesitő nálunk).
Hagytam állni egy fél napot, majd miután megmaradt, összeturmixoltam ez egészet, adtam hozzá fél liter joghurtot, izesitettem még kaporral, majd behűtöttem.
Megjegyzés:
Az igazi uborkalevesbe, a taratorba, nem tesznek cukrot, ecetet, bár állitólag eredetileg tettek bele. Én most tettem. A savanykás-édes iz szerintem külön jót tett a levesnek. Jelzem, a török uborkalevesbe, a cacikba, is csak ecetet teszmek, cukrot nem. Vagyis ez igy az én magyaros, maradékmentő uborkalevesem lett.
Az izesitéssel bánjunk óvatosan, kóstolgassunk, mert izeket beletenni lehet, kivenni nem.
Ha teszünk bele olajat is, az jó, ha oliva olaj, de persze hagyományos magyar étolaj is megfelel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése