Nem hagyományos, de végül is túrógombóc, tele csupa finomsággal.
Hozzávalók:
A túrógombóchoz:
- 1/2 liter tej
- 12 dkg búzadara
- pici só
- 2 evőkanál cukor
- 500 gr krémes túró
- 10 dkg fehér csokoládé
- 3-5 dkg aszalt gyümölcs (vörösáfonya, szilva, mazsola...)
A "madártej" mártáshoz:
- 1 csomag főzős vanilia puding
- 1/2 l tej
- 2-3 evőkanál cukor
- 1-2 kiskanál vanilia aroma
Az eperöntethez:
- 1/2 kisüveg (225 gr) zselés (bolti) eperlekvár
- 3 cl rum vagy konyak
Előkészités:
A krémes túrót kivesszük a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk állni egy-kút órát. Hidegen nehezebb lesz simára keverni a tejbegrizben. Végül agyobb darabokra tördeljük.
A fehér csokit kisebb darabokra törjük.
Az aszalt gyümölcsöt éles késsel kicsit apróbbra vagdaljuk.
Elkészités:
Túrógombóc:
A tejet picit megsózzuk, és felforraljuk. Ha forrni kezd folyamatosan keverve beleszórjuk a búzadarát, és kevergetjük tovább, hogy ki ne fusson. Ha a giz megdagadt, és a griz besűrűsödött, beleszórjuk a csokoládét, és kavarjuk tovább kicsit, majd mehet bele az aszalt gyümölcs fele. Ezzel is összekavarjuk, majd levesszük a grizt a tűzről. A forró grizbe belekeverjük a krmes túrót, és alaposan, simára kikeverjük, Félretesszük, hagyjuk hülni.
Madártej mártás
A vaniliapudingot a csomagoláson lévő útmutató szerint elkészitjük. Belekeverünk kevés vanilia aromát, izlés szerint pár cseppet, vagy egy, esetleg két kiskanállal. Hagyjuk hülni.
Eperöntet
Az eperlekvárt simára keverjük 3 cent rummal.
Tálalás:
Madártej mártást öntünk a tányér aljára, belehelyezzünk 3 darab kigombócozott túrós tejbegrizt, amiket megszórunk a maradék aszalt gyümölcs egy részével, végül meglocsoljuk eperöntettel.
A kigombócozást kicsit elügyetlenkedtem. Jobb lett volna, ha egy kisebb csészébe bele nyomkodok a grizből, és ezt boritom bele a tányérra öntött mártásba. Na majd legközelebb.
Megjegyzés:
Legközelebb kicsit több cukorral készitem. A grizhez legalább is 3 evőkanál cukrot teszek majd, mert ez mégicsak desszert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése