2024. október 9., szerda

Tejbegrizes túrógombóc desszert

Nem hagyományos, de végül is túrógombóc, tele csupa finomsággal.



Hozzávalók:

A túrógombóchoz:

  • 1/2 liter tej
  • 12 dkg búzadara
  • pici só
  • 2 evőkanál cukor
  • 500 gr krémes túró
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 3-5 dkg aszalt gyümölcs (vörösáfonya, szilva, mazsola...)

A "madártej" mártáshoz:

  • 1 csomag főzős vanilia puding
  • 1/2 l tej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1-2 kiskanál vanilia aroma

Az eperöntethez:

  • 1/2 kisüveg (225 gr) zselés (bolti) eperlekvár
  • 3 cl rum vagy konyak


Előkészités:

A krémes túrót kivesszük a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk állni egy-kút órát. Hidegen nehezebb lesz simára keverni a tejbegrizben. Végül agyobb darabokra tördeljük.

A fehér csokit kisebb darabokra törjük.

Az aszalt gyümölcsöt éles késsel kicsit apróbbra vagdaljuk.


Elkészités:


Túrógombóc:

A tejet picit megsózzuk, és felforraljuk. Ha forrni kezd folyamatosan keverve beleszórjuk a búzadarát, és kevergetjük tovább, hogy ki ne fusson. Ha a giz megdagadt, és a griz besűrűsödött, beleszórjuk a csokoládét, és kavarjuk tovább kicsit, majd mehet bele az aszalt gyümölcs fele. Ezzel is összekavarjuk, majd levesszük a grizt a tűzről. A forró grizbe belekeverjük a krmes túrót, és alaposan, simára kikeverjük, Félretesszük, hagyjuk hülni.


Madártej mártás

A vaniliapudingot a csomagoláson lévő útmutató szerint elkészitjük. Belekeverünk kevés vanilia aromát, izlés szerint pár cseppet, vagy egy, esetleg két kiskanállal. Hagyjuk hülni.


Eperöntet

Az eperlekvárt simára keverjük 3 cent rummal.


Tálalás:

Madártej mártást öntünk a tányér aljára, belehelyezzünk 3 darab kigombócozott túrós tejbegrizt, amiket megszórunk a maradék aszalt gyümölcs egy részével, végül meglocsoljuk eperöntettel.

A kigombócozást kicsit elügyetlenkedtem. Jobb lett volna, ha egy kisebb csészébe bele nyomkodok a grizből, és ezt boritom bele a tányérra öntött mártásba. Na majd legközelebb.


Megjegyzés:

Legközelebb kicsit több cukorral készitem. A grizhez legalább is 3 evőkanál cukrot teszek majd, mert ez mégicsak desszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése