Igazi magyaros, olcsó, izes leves, régen a hétköznapok levese volt. Nagyon finom ez a leves most is, sőt, nyáron akár bográcsban is készithető.
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg csusza tészta (lebbencstészta)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 liter viz
- 50 dkg burgonya
- só
- törött feketebors
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
Előkészités:
A
szalonnát apró kockákra vágjuk.
A
lebbencstésztát akkora darabokra tördeljük, hogy a kis- és
nagykockatészta közé esen a mérete. Persze ez egyéni, ki
mekkorára szeretné.
A vöröshagymát apróra vágjuk.
A
fokhagymát összezúzzuk.
A burgonyát megtisztitjuk,
meghámozzuk, kockára vágjuk.
A
paprikát megmossuk, majd vagy igy egészben tesszük a levesbe, vagy
a paprika húsát kis kovkákra vágjuk, de ekkor a hagymával együtt
tesszük bele a forró szalonna zsirba.
A paradicsomot megmossuk,
és ha úgy szeretjük, akkor meghámozzuk, bár anélkül is
megfelel, majd tőbb darabra vágjuk.
Elkészités:
A szalonnakockákat a fazékban kisütjük. A pörcöket kiszedjük, félretesszük, még kell majd, és a zsirban megpiritjuk csapatokban a lebbencstésztát. Kiszedjük, ezután megy a zsirba a hagyma, ezt is átsütjük, majd beletesszük a fokhagymát, piritjuk együtt egy kicsit, végül a tőzról lehúzva beleszórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, és mehet is bele a krumpli, amire ráöntjük a vizet. Sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a piritott lebbencset és a szalonnapörcöt, majd a paprikát, ha egészben gondoltuk beletenni, és a paradicsomot is. és készre főzzük.
Megjegyzés:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése