2024. október 6., vasárnap

Lebbencsleves

Igazi magyaros, olcsó, izes leves, régen a hétköznapok levese volt. Nagyon finom ez a leves most is, sőt, nyáron akár bográcsban is készithető.


Hozzávalók:


10 dkg füstölt szalonna

  • 20 dkg csusza tészta (lebbencstészta)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 liter viz
  • 50 dkg burgonya
  • törött feketebors
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom



Előkészités:

A szalonnát apró kockákra vágjuk.
A lebbencstésztát akkora darabokra tördeljük, hogy a kis- és nagykockatészta közé esen a mérete. Persze ez egyéni, ki mekkorára szeretné.
A vöröshagymát apróra vágjuk.
A fokhagymát összezúzzuk.
A burgonyát megtisztitjuk, meghámozzuk, kockára vágjuk.
A paprikát megmossuk, majd vagy igy egészben tesszük a levesbe, vagy a paprika húsát kis kovkákra vágjuk, de ekkor a hagymával együtt tesszük bele a forró szalonna zsirba.
A paradicsomot megmossuk, és ha úgy szeretjük, akkor meghámozzuk, bár anélkül is megfelel, majd tőbb darabra vágjuk.


Elkészités:

A szalonnakockákat a fazékban kisütjük. A pörcöket kiszedjük, félretesszük, még kell majd, és a zsirban megpiritjuk csapatokban a lebbencstésztát. Kiszedjük, ezután megy a zsirba a hagyma, ezt is átsütjük, majd beletesszük a fokhagymát, piritjuk együtt egy kicsit, végül a tőzról lehúzva beleszórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, és mehet is bele a krumpli, amire ráöntjük a vizet. Sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a piritott lebbencset és a szalonnapörcöt, majd a paprikát, ha egészben gondoltuk beletenni, és a paradicsomot is. és készre főzzük.


Megjegyzés:

Ha paprika, paradicsom nincs éppen otthon, szerintem anélkül is finom.
Ha nem kapunk lebbencstésztát, megfelel a kockatészta is.
A lebbencstészta, vagy másként csuszatészta, nagyobb, zacskózható darabokra tört tésztalap.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése