2024. október 11., péntek

Vajas pogácsa

Alaprecept, amivel többféle pogácsát is készithetünk. Finom, eleinte puha, majd pár nap múlva omlós, már ha addig el nem fogy...




Hozzávalók
4 személyre


  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj vagy margarin
  • masfél evőkanál só
  • 3 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag száritott)
  • 1 dl meleg, de nem forró tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 dl tejfol
  • 2 tojás sárgája


Elkészités:

A cukrot beletesszük a tejbe és az élesztőt elkeverjük benne.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Kozepébe öntjük az élesztős tejet, a tejfölt, a tojás sárgáját, körben a szélére szórjuk a sót (hogy ne érje az élesztőt) , majd összegyúrjuk. Addig kell gyurni, amig már nem ragad a tészta a kezünkre. Puha, rugalmas tésztát fogunk kapni.

Fél óráig kelesztjük - ha van kelesztőtálunk, akkor abban.

Ezután bő ujjnyi vastagra (kb 2 cm) nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, hagyjuk pihenni 10 percet, majd középmeleg (180 C fokos) sütőben megsütjük. Ha a teteje kicsit pirulni kezd, akkor jó.

Sütés előtt a tetejét megkenhetjük tojás sárgájával, esetleg tejjel, de enélkül is mutatós.

Megjegyzés:

A fenti módon elkészitett tésztát hajtogathatjuk is: háromszor hajtogatjuk (nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük), legalább fél-fél órát pihentetjük két hajtogatás között. A harmadik hajtogatás és pihentetés után nyújtjuk, bevagdossuk kiszaggatjuk, sütjük.

Hajtogatás: a kinyújtott tészta egyharmadát alulról felhajtjuk, és erre a felső harmadát ráhajtjuk. Ezután jobbról behajtjuk az egyharmadrészt, és erre ráhajtjuk a harmadik harmadot.

Én igy hajtogatva szeretem késziteni, anyósom inkább csak simán, hajtogatás nélkül. Mind a két módszerrel finom lesz a pogácsa.

Ebbe a tésztába, mint alaptésztába, adhatunk 1 cs (125 gr) bryndzát is. Nagyon finom lesz tőle. Hasonlóan gyúrhatunk az alaptésztába 10-15 dkg reszelt sajtot is. Jól mutat, ha a pogácsa tetejét sajttal is megszórjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése