Alaprecept, amivel többféle pogácsát is készithetünk. Finom, eleinte puha, majd pár nap múlva omlós, már ha addig el nem fogy...
Hozzávalók
4
személyre
- 50 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj vagy margarin
- masfél evőkanál só
- 3 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag száritott)
- 1 dl meleg, de nem forró tej
- 1 kiskanál cukor
- 2 dl tejfol
- 2 tojás sárgája
Megjegyzés:
A fenti módon elkészitett tésztát hajtogathatjuk is: háromszor hajtogatjuk (nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük), legalább fél-fél órát pihentetjük két hajtogatás között. A harmadik hajtogatás és pihentetés után nyújtjuk, bevagdossuk kiszaggatjuk, sütjük.
Hajtogatás: a kinyújtott tészta egyharmadát alulról felhajtjuk, és erre a felső harmadát ráhajtjuk. Ezután jobbról behajtjuk az egyharmadrészt, és erre ráhajtjuk a harmadik harmadot.
Én igy hajtogatva szeretem késziteni, anyósom inkább csak simán, hajtogatás nélkül. Mind a két módszerrel finom lesz a pogácsa.
Ebbe a tésztába, mint alaptésztába, adhatunk 1 cs (125 gr) bryndzát is. Nagyon finom lesz tőle. Hasonlóan gyúrhatunk az alaptésztába 10-15 dkg reszelt sajtot is. Jól mutat, ha a pogácsa tetejét sajttal is megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése