2024. október 7., hétfő

Sárgaborsó leves

Igazi jó kis télire való, melengető, jó izű leves.




Hozzávalók:
4 személyre

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 3 dkg zsir vagy 1-2 evőkanál étolaj
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kiskanál pirospaprika
  • só.
  • töröttbors
  • 1,5 liter viz (alaplé plusz viz, esetleg viz plusz tej vagy tejszin)

levesbetétnek

  • 1 tojás
  • 3 evőkanál liszt


Előkészités:

A sárgaborsót beáztatjuk, lehetőleg 1 éjszakára

A hagymát apróra vágjuk

A fokhagymát összezúzzuk


Elkészités:

A sárgaborsót az apróra vágott hagymával felteszük főzni. Sózzuk, borsozzuk.

Innentől kétféle lehetőségünk van. Vagy rántjuk, vagy habarjuk majd a levest.

Ha rántjuk, akkor amig a sárgaborsó fő elkészitjük a rántást. Az olajon zsemleszinűre piritjuk a lisztet. Ha a liszt kellően megpirult hozzáadjuk a fokhagymát, majd a pirospaprikát,, levesszük a tézről, és ha a borsó már eléggé szétfőtt, belekeverjük a levesbe.

Ha habarjuk, akkor félfővésben hozzáadjuk a leveshez a zúzott fokhagymát, az étolajat és a pirospaprikát, majd amikor a borsó megfőtt, belehabarjuk a lisztet. Ilyenkor jó, ha réteslisztet használunk, mert az nem csomósodik.

Ha elég sűrű a leves, és galuskát is szaggatunk majd még bele, akkor felesleges a habarás, vagy a rántás, anélkül is elég sűrű lesz. 

Galuska: A tojásban elkeverjük a 3 evőkanál lisztet, és a végén beleszaggatjuk a levesbe.

Ha esetleg túl sűrű lenne a leves, tejjel vagy vizzel higithatjuk. Ne feledjük higitás után ellenőrizni, hogy elég sós, elég izes-e.

Adhatunk feltétnek krutont is, természetesen, csak hát Gergő unokám igy, nokedlivel szerette, igy nálam ez maradt meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése