Igazi jó kis télire való, melengető, jó izű leves.
Hozzávalók:
4
személyre
- 20 dkg sárgaborsó
- 3 dkg zsir vagy 1-2 evőkanál étolaj
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 kiskanál pirospaprika
- só.
- töröttbors
- 1,5 liter viz (alaplé plusz viz, esetleg viz plusz tej vagy tejszin)
levesbetétnek
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt
Előkészités:
A sárgaborsót beáztatjuk, lehetőleg 1 éjszakára
A hagymát apróra vágjuk
A fokhagymát összezúzzuk
Elkészités:
A sárgaborsót az apróra vágott hagymával felteszük főzni. Sózzuk, borsozzuk.
Innentől kétféle lehetőségünk van. Vagy rántjuk, vagy habarjuk majd a levest.
Ha elég sűrű a leves, és galuskát is szaggatunk majd még bele, akkor felesleges a habarás, vagy a rántás, anélkül is elég sűrű lesz.
Galuska: A tojásban elkeverjük a 3 evőkanál lisztet, és a végén beleszaggatjuk a levesbe.
Ha esetleg túl sűrű lenne a leves, tejjel vagy vizzel higithatjuk. Ne feledjük higitás után ellenőrizni, hogy elég sós, elég izes-e.
Adhatunk feltétnek krutont is, természetesen, csak hát Gergő unokám igy, nokedlivel szerette, igy nálam ez maradt meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése