2020. június 28., vasárnap

Eperszörp


Igazi eperből természetesen.






Hozzávalók:
  • 2 kg eper
  • 70 dkg cukor
  • 2 kiskanál citromsav







Elkészítés:
Az epret beáztatjuk tíz percre hideg vízbe, majd folyóvíz alatt leöblítjük. Megtisztítjuk, kiszedjük a csészeleveleit, a hibás részeket, ha vannak, kivágjuk, majd félbe vágva egy nagyobb lábosba dobjuk. Rászórjuk a cukrot, és egy éjszakán át pihentetjük. 

Másnap leszűrjük, az epret külön tesszük, a léhez hozzáadjuk a citromsavat és felforraljuk. Elég, ha csak gyöngyözve forr, nem kell lobognia. Ha forr, takarékra vesszük alatta a lángot, és az előkészített, melegen tartott steril üvegekbe töltjük. A tele üvegeket lezárjuk, és azonnal száraz dunsztba tesszük másnapig.

A visszamaradt epret turmix géppel vagy botmixerrel összetörjük, Innentől két lehetőségünk van. Vagy lekvárként egy citrom levét és 1 kiskanál citromsavat beletéve felforraljuk, és üvegekbe rakjuk, és dunsztoljuk, de "saját levében főzött" eperlekvárt is sűríthetünk vele.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése