Igazi
eperből természetesen.
Hozzávalók:
- 2 kg eper
- 70 dkg cukor
- 2 kiskanál citromsav
Elkészítés:
Az
epret beáztatjuk tíz percre hideg vízbe, majd folyóvíz alatt
leöblítjük. Megtisztítjuk, kiszedjük a csészeleveleit, a hibás
részeket, ha vannak, kivágjuk, majd félbe vágva egy nagyobb
lábosba dobjuk. Rászórjuk a cukrot, és egy éjszakán át
pihentetjük.
Másnap leszűrjük, az epret külön tesszük, a léhez
hozzáadjuk a citromsavat és felforraljuk. Elég, ha csak
gyöngyözve forr, nem kell lobognia. Ha forr, takarékra vesszük
alatta a lángot, és az előkészített, melegen tartott steril üvegekbe töltjük. A tele üvegeket lezárjuk, és azonnal száraz
dunsztba tesszük másnapig.
A
visszamaradt epret turmix géppel vagy botmixerrel összetörjük,
Innentől két lehetőségünk van. Vagy lekvárként egy citrom
levét és 1 kiskanál citromsavat beletéve felforraljuk, és üvegekbe rakjuk, és dunsztoljuk,
de "saját levében főzött" eperlekvárt is sűríthetünk vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése