2020. március 8., vasárnap

Befőzési tudnivalók


Általános tudnivalók a befőzésről



A zöldségek, gyümölcsök eltevéséről külön bejegyzésekben írok, itt az általános tudnivalókat tárgyalom. 


Befőttes üvegek csirátlanítása:
Egy nagyobb fazekat (vagy lábost) tiszta konyharuhával kibélelünk, vizet öntünk bele. A tisztára mosott befőttes üvegeket teletöltjük (tiszta) vízzel, belehelyezzük őket a fazékba melléjük dobjuk a tetőket is. A fazékban lévő vizet felöntjük addig, hogy az üvegek legalább 2 harmadáig érjen. A fazekat tűzre tesszük, és addig melegítjük, forraljuk, amíg az üvegekben lévő víz is felforr. Ekkor elzárjuk, és hűlni hagyjuk. Természetesen használat előtt az üvegekből a vizet kiöntjük.

Dunsztolás:
Ha az elkészült befőttet csak száraz dunsztba tesszük, akkor célszerű az üvegeket még jó melegen kivenni, megtölteni, és így tenni száraz dunsztba. Ha nedves vagyis vizes dunsztba tesszük, akkor nem baj, ha az üvegek kihűlnek, de ekkor is ügyeljünk rá, hogy az üvegek minél tisztábbak maradjanak.


Száraz dunszt:
A megtöltött és még forró üvegeket takaróval vagy törölközőkkel kibélelt dobozba, rekeszbe
tesszük, és betakarjuk. Nagyon jó szolgálatot tesz erre a célra például a hűtőtáska.

Nedves dunszt:
A megtöltött üvegeket egy fazék vízbe rakjuk, úgy hogy előzőleg a fazék alját egy tiszta konyharuhával kibéleljük. A víz kb az üvegek két harmadáig érjen. Lassan felmelegítjük a vizet kb 80 C fokra, és takarékon tartjuk ezt a hőfokot a receptben megadott ideig. Végül az üvegeket óvatosan kiszedjük a fazékból, 10-15 perc pihentetés után fejre álltjuk őket kb 10 percre, majd száraz dunsztba tesszük, hagyjuk lehűlni.

Óvatosság:
A forró üvegek rakosgatásánál, kiszedésénél jó szolgálatot tesz a sütésnél használt vastag sütő-kesztyű.

Az üvegek fejre állításánál óvatosan járjunk el. Ha az üveg teteje rosszul zár, akkor kispriccelhet, kifolyhat a forró lé az üvegből. Ezért a forgatásnál nem csak a sütőkesztyű használata segít, de jó, ha az üveget forgatásnál tiszta konyharuhával vesszük körbe, ügyelve arra, hogy azért az üveg ki ne csússzon a kezünkből. A nem jól záró kupakokat cseréljük le steril, tiszta, jól záródó kupakra, és a fejre fordítást ismételjük meg.

Ellenőrzés:
Az eltett befőtteket, lekvárokat, zöldségeket időnként ellenőrizzük, az esetleg megromlott, penészes, felforrt darabokat öntsük ki, ne tároljuk tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése