Általános tudnivalók a befőzésről
A zöldségek, gyümölcsök eltevéséről külön bejegyzésekben írok, itt az általános tudnivalókat tárgyalom.
Befőttes
üvegek csirátlanítása:
Egy
nagyobb fazekat (vagy lábost) tiszta konyharuhával kibélelünk,
vizet öntünk bele. A tisztára mosott befőttes üvegeket
teletöltjük (tiszta) vízzel, belehelyezzük őket a fazékba
melléjük dobjuk a tetőket is. A fazékban lévő vizet felöntjük
addig, hogy az üvegek legalább 2 harmadáig érjen. A fazekat tűzre
tesszük, és addig melegítjük, forraljuk, amíg az üvegekben lévő víz is felforr. Ekkor elzárjuk, és hűlni hagyjuk. Természetesen
használat előtt az üvegekből a vizet kiöntjük.
Dunsztolás:
Ha az
elkészült befőttet csak száraz dunsztba tesszük, akkor
célszerű az üvegeket még jó melegen kivenni, megtölteni, és így tenni száraz dunsztba. Ha nedves vagyis vizes dunsztba
tesszük, akkor nem baj, ha az üvegek kihűlnek, de ekkor is
ügyeljünk rá, hogy az üvegek minél tisztábbak maradjanak.
Száraz
dunszt:
A
megtöltött és még forró üvegeket takaróval vagy
törölközőkkel kibélelt dobozba, rekeszbe
tesszük,
és betakarjuk. Nagyon jó szolgálatot tesz erre a célra például
a hűtőtáska.
Nedves
dunszt:
A
megtöltött üvegeket egy fazék vízbe rakjuk, úgy hogy előzőleg
a fazék alját egy tiszta konyharuhával kibéleljük. A víz kb az
üvegek két harmadáig érjen. Lassan felmelegítjük a vizet kb 80
C fokra, és takarékon tartjuk ezt a hőfokot a receptben megadott
ideig. Végül az üvegeket óvatosan kiszedjük a fazékból, 10-15
perc pihentetés után fejre álltjuk őket kb 10 percre, majd száraz
dunsztba tesszük, hagyjuk lehűlni.
Óvatosság:
A
forró üvegek rakosgatásánál, kiszedésénél jó
szolgálatot tesz a sütésnél használt vastag sütő-kesztyű.
Az
üvegek fejre állításánál óvatosan járjunk el. Ha az
üveg teteje rosszul zár, akkor kispriccelhet, kifolyhat a forró lé
az üvegből. Ezért a forgatásnál nem csak a sütőkesztyű használata segít, de jó, ha az üveget forgatásnál tiszta
konyharuhával vesszük körbe, ügyelve arra, hogy azért az üveg
ki ne csússzon a kezünkből. A nem jól záró kupakokat cseréljük
le steril, tiszta, jól záródó kupakra, és a fejre fordítást ismételjük meg.
Ellenőrzés:
Az
eltett befőtteket, lekvárokat, zöldségeket időnként
ellenőrizzük, az esetleg megromlott, penészes, felforrt darabokat
öntsük ki, ne tároljuk tovább.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése