Akciós volt a fekete bab konzerv az
egyik üzletben. Eszembe jutott rögtön ez a köret, ami a kubai
konyha ékessége.
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 doboz fekete bab konzerv
- 25 dkg rizs
- 5 dl víz
- 5 deka vaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés:
A rizshez a vaj felét megolvasztjuk,
rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd rizst, Átkeverjük, hogy a
vaj bevonja a rizsszemeket, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és
lassú tűzön puhára pároljuk. Ha elfőtte a vizet rádobjuk a
maradék vajat, és villával átkevergetjük.
A konzervet kibontjuk, tálba öntjük, felmelegítjük. Tálalásnál a rizsre teszünk gy-két evőkanállal
a fekete babból. levével együtt. Kicsit utána kellett sózni a
babnak, de így aztán megfelelt az elvárásnak.
Sült húsok mellé az igazi.
Én most párolt csirkemellel tálaltam,
amit átforgattam bolti teriyaki mártásban. Ez azonban már egy
másik történet.
Megjegyzés:
A fekete babos rizzsel Floridában
találkoztam, ahogy sok minden mással is. Fehér rizs, mellé kis
tálkában tálalták a fekete babot. A babbal nyakon öntöttük a
rizst. Nagyon finom! Mindenféle kubai húsokhoz adták. Ha ezt
kértük. Szerintem a kubai konyhával méltatlanul bánik a
gasztronómia világa, különösen a magyar ízlésnek felel meg
nagyon. Az eredeti kubai recept szerint úgy nevezik: "mórok
és keresztények". Ha hallottuk a congri elnevezést ugyanerre
az ételre, jó, ha tudjuk, hogy Kubában a congri a vörös babos
rizs, ahol is egybefőzik a rizst és a vörös babot. Lehet, máshol Dél-Amerikában a fekete babos rizs is congri, de Kubában ez a
kettő külön nevet kapott.
A bab jóval több volt, mint amennyi a
rizshez kellett. A maradékból babgulyást fogok főzni. Simán!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése