2020. június 2., kedd

Kubai rizs fekete babbal


Akciós volt a fekete bab konzerv az egyik üzletben. Eszembe jutott rögtön ez a köret, ami a kubai konyha ékessége.




Hozzávalók:
4 személyre

  • 1 doboz fekete bab konzerv
  • 25 dkg rizs
  • 5 dl víz
  • 5 deka vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
A rizshez a vaj felét megolvasztjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd rizst, Átkeverjük, hogy a vaj bevonja a rizsszemeket, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha elfőtte a vizet rádobjuk a maradék vajat, és villával átkevergetjük.

A konzervet kibontjuk, tálba öntjük, felmelegítjük. Tálalásnál a rizsre teszünk gy-két evőkanállal a fekete babból. levével együtt. Kicsit utána kellett sózni a babnak, de így aztán megfelelt az elvárásnak.

Sült húsok mellé az igazi.
Én most párolt csirkemellel tálaltam, amit átforgattam bolti teriyaki mártásban. Ez azonban már egy másik történet.


Megjegyzés:
A fekete babos rizzsel Floridában találkoztam, ahogy sok minden mással is. Fehér rizs, mellé kis tálkában tálalták a fekete babot. A babbal nyakon öntöttük a rizst. Nagyon finom! Mindenféle kubai húsokhoz adták. Ha ezt kértük. Szerintem a kubai konyhával méltatlanul bánik a gasztronómia világa, különösen a magyar ízlésnek felel meg nagyon. Az eredeti kubai recept szerint úgy nevezik: "mórok és keresztények". Ha hallottuk a congri elnevezést ugyanerre az ételre, jó, ha tudjuk, hogy Kubában a congri a vörös babos rizs, ahol is egybefőzik a rizst és a vörös babot. Lehet, máshol Dél-Amerikában a fekete babos rizs is congri, de Kubában ez a kettő külön nevet kapott.

A bab jóval több volt, mint amennyi a rizshez kellett. A maradékból babgulyást fogok főzni. Simán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése