2020. június 10., szerda

Petrezselymes újkrumpli


Annyira egyszerű, és annyira nyári, és annyira finom! Kaptam apró parázs burgonyát a zöldségesnél. Muszáj volt pótolni a család több éves petrezselymes új krumpli hiányát.




Hozzávalók:
4 személyre

  • 1 kg apró új burgonya
  • 1 csapott kiskanál só
  • 5 dkg vaj (zsír vagy étolaj)
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld



Előkészítés:
Az újburgonya vékony héját késsel lehúzzuk vagy lekaparjuk. A nagyobb burgonyákat félbe, negyedbe vágjuk. Tisztítás után azonnal vízbe tesszük. Ha megpucoltuk mindet, leöntjük a vizet, és friss vizet teszünk rá felhasználásig.

A petrezselyemzöldet leöblítjük, apróra vágjuk.

Elkészítés:
A lábosban felmelegítjük a vajat, beleszórjuk a petrezselymet, néha megkavarjuk, míg a színét kezdi kiengedni. Ekkor leszűrjük a krumplit vagy szűrőkanállal részletekben kiemeljük és beledobjuk a petrezselymes vajba. Sózzuk, majd mérsékelt tűzön fedő alatt saját gőzében puhára pároljuk. Közben rázogatjuk a lábost, bár én inkább csak megkavarom néha. Ha a levét elfőtte, és sülni kezdene, de még nem teljesen puha, akkor vegyük le egészen kicsire a lángot, amíg meg nem puhul, vagy ici-pici vizet esetleg még tehetünk alá.

Hivatalosan rántott karajjal és uborka salátával tálaljuk, de persze ki mivel szereti.

Megjegyzés:
Ha nem kapunk apró (parázs) újkrumplit, készíthetjük rendes méretű újkrumpliból is, hámozva, kockára vágva. Persze az apróval az igazi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése