Annyira egyszerű, és annyira nyári,
és annyira finom! Kaptam apró parázs burgonyát a zöldségesnél.
Muszáj volt pótolni a család több éves petrezselymes új krumpli
hiányát.
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 kg apró új burgonya
- 1 csapott kiskanál só
- 5 dkg vaj (zsír vagy étolaj)
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
Előkészítés:
Az újburgonya vékony héját késsel
lehúzzuk vagy lekaparjuk. A nagyobb burgonyákat félbe, negyedbe
vágjuk. Tisztítás után azonnal vízbe tesszük. Ha megpucoltuk
mindet, leöntjük a vizet, és friss vizet teszünk rá
felhasználásig.
A petrezselyemzöldet leöblítjük,
apróra vágjuk.
Elkészítés:
A lábosban felmelegítjük a vajat,
beleszórjuk a petrezselymet, néha megkavarjuk, míg a színét kezdi
kiengedni. Ekkor leszűrjük a krumplit vagy szűrőkanállal
részletekben kiemeljük és beledobjuk a petrezselymes vajba.
Sózzuk, majd mérsékelt tűzön fedő alatt saját gőzében puhára
pároljuk. Közben rázogatjuk a lábost, bár én inkább csak megkavarom néha. Ha a levét elfőtte, és sülni kezdene, de még nem
teljesen puha, akkor vegyük le egészen kicsire a lángot, amíg meg
nem puhul, vagy ici-pici vizet esetleg még tehetünk alá.
Hivatalosan rántott karajjal és
uborka salátával tálaljuk, de persze ki mivel szereti.
Megjegyzés:
Ha nem kapunk apró (parázs)
újkrumplit, készíthetjük rendes méretű újkrumpliból is,
hámozva, kockára vágva. Persze az apróval az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése