Direkt azért ültettem pár éve epret, hogy majd tobzódhassak
benne. Jut az unokáknak, jut ajándékba, ehetjük cukorral, cukor
nélkül, és... főzhetek belőle lekvárt.
Hozzávalók:
- 2 kg eper
- 50 - 70 dkg cukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
Az epret beáztatjuk tíz percre hideg vízbe, majd folyóvíz alatt leöblítjük. Megtisztítjuk, a hibás részeket, ha vannak, kivágjuk, majd félbe vágva egy nagyobb lábosba dobjuk. Rászórjuk a
cukrot, és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap turmix géppel
vagy botmixerrel összetörjük. Felét, negyedét hagyhatjuk
darabosnak is, én így csináltam. Végül rányomjuk a citrom
levét. Kis lángon főzzük, amíg kellően besűrűsödik, illetve
elfő a habja. Közben többször megkevergetjük. Ha egy tányérra
cseppentünk belőle, és az nem folyik szét, akkor elkészült.
Közben az üvegeket és kupakokat tisztára mossuk, vagy kiforrázzuk. Amikor a lekvár besűrűsödött, azon forrón
üvegekbe szedjük, Lezárjuk, és fejre fordítjuk legalább 5
percre. Tegyük száraz dunsztba, másnapig.
Megjegyzés:
Dupla adagot készítettem. Egy fél napot, sőt kicsit többet
elszötyögött, mire besűrűsödött. Nem égett le, ez komoly
fegyvertény. 70 dkg cukorral, illetve ennek duplájával készítettem, mert ugye az eper is duplája volt a receptnek. De az
eprem édesebb volt a szokottnál, így kicsit túl édes lett a
lekvár Érdemes kevesebb cukorral indítani, és ha a végén nem
elég édes, akkor tenni bele még cukrot. Összesen 10 kis üveggel
lett a dupla mennyiségből, és maradt egy kevés pluszban, amiből
mindjárt mascarponés tejszínes epres pohárkrémet fogok készíteni.
Idén tettem bele egy kis citromsavat. 2 kg gyümölcshöz 2 kiskanálnyit. Cukor a 2 kg-hoz 50 deka elég lett, nyilván ez az eper édességétől is függ. Szuper finom lett, az a kis citromosság a citromsavtól kifejezetten jót tett, bár enélkül is finom volt eddig is az eperlekvár. Kicsit világosabb is, mint citromsav nélkül. Még valami: a lekvárfőzéshez használt lábos aljára öntötten vékonyan kevés 20 %-os ecetet. Nagyon kicsi lángon főztem, épp csak "gyöngyözött". Amikor sűrűsödni kezdett, akkor kezdtem kevergetni. A lényeg, hogy nem égett le a lekvár a fazék aljára.
És igen, a habját nem szedegettem le, hanem csak hagytam, hogy főjön. Mire a lekvár besűrűsödött, már nem volt habja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése