Ami a nálunk a majonéz vagy a tejföl (amiket bármihez képesek vagyunk enni),
ugyanez a görögöknél a tzatziki. Persze
készítjuk mi is salátaporból, saját kútfőből,
valamilyen elérhető recept alapján, na de az igazi - az az igazi.
Hozzávalók
- 300 gr görög joghurt
- 1 db kigyóuborka
- 1/3 fokhagymagerezd
- 1 evőkanál fehér borecet az uborkához
- 2 evőkanál fehér borecet a joghurthoz
- ½ csokor kapor
- 3 evőkanál oliva olaj
- Só
- Bors
Előkészítés:
A kígyóuborkát meghámozzuk(!) és nagylyukú (káposzta) reszelőn lereszeljük.
A fokhagyma darabot 3
evőkanál olajjal sima krémesre turmixoljuk.
A kaprot felaprítjuk.
Elkészítés:
A lereszelt uborkát
tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, 1 evőkanál fehér borecetet teszünk rá,
majd az egészet összekeverjük. Tegyük félre, hogy levet engedjen.
Ezután öntsük a görög
joghurtot egy másik tálba, tegyük
bele a fokhagymás olajat, és a 2
evőkanál fehér borecetet. Keverjük jól el.
Ha az uborka kiengedte a levét, az egészet tegyük egy tiszta
konyharuhába, és alaposan csavarjuk ki, hogy minden lé kijöjjön belőle. Az
uborka levét nem használjuk. A kicsavart uborkát beletesszük a joghurtos
keverékbe.
Keverjük jól össze, borsozzuk meg, és adjunk még sót hozzá, ha kell.
Végül szórjunk bele
kaprot is.
Hűtve tálaljuk hasábokra vágott sárgarépával, uborkával,
paprikával, pitával, tálalhatjuk
bármilyen sülthöz is.
Megjegyzés:
Nem a görög joghurtot akarom reklámozni, amikor azt ajánlom
a tzatzikibe, de hát azzal az igazi. Az igazi oliva olajról nem is beszélve.
Annak is meg van a maga sajátos íze. Ugyanígy fontos a fehér borecet. Ennek az íze harmonizál legjobban a
tzatzikivel. Figyeljünk arra, hogy a recept a 6 %-os borecetre van méretezve.
Az uborkát pedig azért kell kifacsarni, hogy a leve ne higítsa fel a joghurtot,
és így az finom krémes maradjon.
Végül: Meglepő, és nem erőszakos az íze, Lágy,
tulajdonképpen kellemes. Fél nappal később is a számban volt az íze kóstolás
után. Teljesen más, mint a mi tejfölös, fokhagymás, ecetes, cukros uborka
salátánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése