2019. március 7., csütörtök

Túrósbatyu egyszerűen


Ez a bejgli tésztával készült túrósbatyu legalább olyan finom, mint az igazi, félvajas tésztaval készült változat.



Hozzávalók

A tésztához:

1. rész

  • 50 dkg sima liszt szitálva
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • ½  teáskanál só


2.rész

  • 1 cs. szaritott  élesztő (vagy 0.5 dkg friss)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 tojássárgája


A töltelékhez

  • 45 dkg túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 5 evőkanál cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál búzadara
  • 1 tojásfehérje


Izlés szerint
  • 1 cs vaniliás  cukor


Kenéshez
  • 1 tojás sárgája
  • Kevés tej


Elkészités:

  A tészta 1. rész szerinti hozzávalóit eldörzsöljük egy tálban.

  A 2. rész hozzávalóit  összekeverjük, majd hozzáöntjük az  1 részhez.

  Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva hideg helyen 1 órát pihentetjük. Ekkor újra átgyúrjuk, majd 2 egyenlő cipóra osztjuk, és a cipókat letakarva egy órát pihentetjük.

  Mig a tészta pihen elkészitjük a tölteléket: 
 A túrót villával, burgonya nyomóval (kinek mi esik kézre)  áttörjük.  Belekeverjük a cukrot, búzadarát, tejfölt, belereszeljük a fél citrom héját. Kikeverjük a masszát. A tojást kicsit felverjük, nem kell habosra, csak  épp hogy megtörjük. A massza állagától függően felét, háromnegyedét hozzákeverjük.

  Amikor meg kelt a tészta a cipókat egyenként  finoman átgyúrjuk és külön-külön kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd kb. 8x8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A négyzetek közepére  tesszük a túró tölteléket  (kb. 1 evőkanálnyit), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, nem túl szorosan. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenhetjük tejjel kevert tojássárgájával. Körülbelül  25-30  percig sütjük.



Megjegyzés:

  A tészta tulajdonképpen a bejgli tésztája. Azt tudom macera nélkül is, ezért ebből a tésztából készítettem a batyukat. Igazából a macerásabb, hajtogatott félvajas tészta az eredeti, de azt nem vállaltam most be. Cserébe a bejgli tésztát hajtogattam, de bevallom, sokat nem hozott a tészta levelességén. Ízre viszont a tészta tökéletes volt a túrós töltelékhez.  
  A töltelék: Minden receptben hasonló mennyiségű tésztához 45 dkg  túrót írnak. Szerintem ez sok. Nekem majd a fele megmaradt a töltelékből, de mégis javaslom ezt a mennyiséget, mert hátha valakinek meg pont ennyi kell.  A tojás fehérjét azért tettem bele, hogy megakadályozzam a töltelék kifolyását a batyuból.
  Ha friss élesztőt használunk, akkor azt előbb a tejföllel keverjük simára, majd a recept szerint folytatjuk. A tésztát nem fontos ketté venni kelesztes előtt.  Akinek elég nyujtófelület áll rendelkezésére, az nyugodtan hagyhatja egyben.
  Valamiért én nem szoktam sütés előtt lekenni a süteményeket,  pedig attól tetszetősebb lesz a sütemény.  Vagyis a lekenést  mindenkinek a saját döntésére bízom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése