Ez a bejgli
tésztával készült túrósbatyu legalább olyan finom, mint az igazi, félvajas
tésztaval készült változat.
Hozzávalók
A
tésztához:
1. rész
- 50 dkg sima liszt szitálva
- 25 dkg vaj vagy margarin
- ½ teáskanál só
2.rész
- 1 cs. szaritott élesztő (vagy 0.5 dkg friss)
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál porcukor
- 3 tojássárgája
A
töltelékhez
- 45 dkg túró
- 1 evőkanál tejföl
- 5 evőkanál cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál búzadara
- 1 tojásfehérje
Izlés szerint
- 1 cs vaniliás cukor
Kenéshez
- 1 tojás sárgája
- Kevés tej
Elkészités:
A tészta 1. rész szerinti hozzávalóit
eldörzsöljük egy tálban.
A 2. rész hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáöntjük az 1 részhez.
Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva
hideg helyen 1 órát pihentetjük. Ekkor újra átgyúrjuk, majd 2 egyenlő cipóra
osztjuk, és a cipókat letakarva egy órát pihentetjük.
Mig a tészta pihen elkészitjük a
tölteléket:
A túrót
villával, burgonya nyomóval (kinek mi esik kézre) áttörjük.
Belekeverjük a cukrot, búzadarát, tejfölt, belereszeljük a fél citrom
héját. Kikeverjük a masszát. A tojást kicsit felverjük, nem kell habosra,
csak épp hogy megtörjük. A massza
állagától függően felét, háromnegyedét hozzákeverjük.
Amikor
meg kelt a tészta a cipókat egyenként
finoman átgyúrjuk és külön-külön kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd
kb. 8x8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A négyzetek közepére tesszük a túró tölteléket (kb. 1 evőkanálnyit), majd átlósan a tészta
csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,
nem túl szorosan. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta
tetejét lekenhetjük tejjel kevert tojássárgájával. Körülbelül 25-30
percig sütjük.
Megjegyzés:
A tészta
tulajdonképpen a bejgli tésztája. Azt tudom macera nélkül is, ezért ebből a
tésztából készítettem a batyukat. Igazából a macerásabb, hajtogatott félvajas
tészta az eredeti, de azt nem vállaltam most be. Cserébe a bejgli tésztát
hajtogattam, de bevallom, sokat nem hozott a tészta levelességén. Ízre viszont
a tészta tökéletes volt a túrós töltelékhez.
A töltelék: Minden
receptben hasonló mennyiségű tésztához 45 dkg
túrót írnak. Szerintem ez sok. Nekem majd a fele megmaradt a
töltelékből, de mégis javaslom ezt a mennyiséget, mert hátha valakinek meg pont
ennyi kell. A tojás fehérjét azért
tettem bele, hogy megakadályozzam a töltelék kifolyását a batyuból.
Ha friss
élesztőt használunk, akkor azt előbb a tejföllel keverjük simára, majd a recept
szerint folytatjuk. A tésztát nem fontos ketté venni kelesztes előtt. Akinek elég nyujtófelület áll rendelkezésére,
az nyugodtan hagyhatja egyben.
Valamiért
én nem szoktam sütés előtt lekenni a süteményeket, pedig attól tetszetősebb lesz a
sütemény. Vagyis a lekenést mindenkinek a saját döntésére bízom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése