Mire jó a
palócleves azon kívül, hogy nagyon finom? Hát tanulni valami újat. Például azt,
hogy mi az az ürü, mert hogy eredetileg ebből készítették. Nos, az ürü a herélt
(majd hízlalt) kos. Az biztos, hogy ebből az igazi, de nagyon finom ez a leves
akár marha, akár sertés húsból is.
Hozzávalók:
4-6
személyre:
- 50 dkg sertéslapocka
- 3 evőkanál étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál köménymag
- 2 kiskanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál őröltbors
- 1 kiskanal só
- 1 db babérlevél (friss, vagy szárított)
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg zöldbab
- 1,5 l víz
- 3,5 dl tejföl
- 1 evőkanál rétesliszt
levesbetéthez
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál rétesliszt
Előkészítés
A húst
kisebb kockákra vágjuk.
A
vöröshagymát apróra vágjuk.
A
fokhagymát összezúzzuk, rászórjuk a köménymagot, majd éles késsel az egészet
megvagdossuk.
A burgonyát
megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk.
A zöldbabot
megmossuk, végeit levágjuk, majd 1,5 cm nagyságú darabokra vágjuk.
Keverjük
simára a tejfölt és a lisztet.
A
levesbetéthez keverjük simára a tojást a liszttel.
Elkészítés:
Öntsük az
olajat egy fazékba, szórjuk rá a felaprított vöröshagymát, és pároljuk meg.
Dobjuk rá a köménymaggal összevágott fokhagymát, végül a pirospaprikát és a borsot is. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk négy-öt
percig, majd öntsűk fel kevés vízzel,
amibe beledobjuk a babérlevelet is. Ízlés szerint sózzuk.
Főzzük a
húst kb. 1 órán át félpuhára. Ekkor
adjunk hozzá 1-1,5 l vizet, amibe beletesszük a krumplit és a zöldbabot is. Ha
a hús és a zöldbab is puha, szaggassuk
bele a levesbe a galuskákat. Végül tegyük a levesbe a habarást. Még egyszer
felforraljuk, és kész a leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése