2019. március 4., hétfő

Palócleves


Mire jó a palócleves azon kívül, hogy nagyon finom? Hát tanulni valami újat. Például azt, hogy mi az az ürü, mert hogy eredetileg ebből készítették. Nos, az ürü a herélt (majd hízlalt) kos. Az biztos, hogy ebből az igazi, de nagyon finom ez a leves akár marha, akár sertés húsból is.




Hozzávalók:
4-6 személyre:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál köménymag
  • 2 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál őröltbors
  • 1 kiskanal só
  • 1 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg zöldbab
  • 1,5 l víz
  • 3,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál rétesliszt


levesbetéthez
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál rétesliszt


Előkészítés
  A húst kisebb kockákra vágjuk.
  A vöröshagymát apróra vágjuk. 
  A fokhagymát összezúzzuk, rászórjuk a köménymagot, majd éles késsel az egészet megvagdossuk.
  A burgonyát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk.
  A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, majd 1,5 cm nagyságú darabokra vágjuk.
  Keverjük simára a tejfölt és a lisztet.
  A levesbetéthez keverjük simára a tojást a liszttel.

Elkészítés:
 Öntsük az olajat egy fazékba, szórjuk rá a felaprított vöröshagymát, és pároljuk meg. Dobjuk rá a köménymaggal összevágott fokhagymát,  végül a pirospaprikát és a borsot  is. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk négy-öt percig, majd öntsűk fel kevés  vízzel, amibe beledobjuk a babérlevelet is. Ízlés szerint sózzuk.

  Főzzük a húst kb. 1 órán át félpuhára.  Ekkor adjunk hozzá 1-1,5 l vizet, amibe beletesszük a krumplit és a zöldbabot is. Ha a hús és a zöldbab is puha,   szaggassuk bele a levesbe a galuskákat. Végül tegyük a levesbe a habarást. Még egyszer felforraljuk, és kész a leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése