2019. április 23., kedd

Kuglóf


Ez egy több héten át javítgatott, alapjaiban Inyesmester-féle  nagyon finom kuglóf. Igazából nem annyira bonyolult  elkészíteni. 
 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5 evőkanál cukor (12,5 dkg)
  • 37.5 dkg vaj vagy margarin
  • 1,2 dl kézmeleg tej
  • 5 egész tojás
  • ½  kiskanál só
  • 1 citrom héja reszelve
  • 5 dkg mazsola






Elkészítés:
   A lisztet kelesztőtálba szitáljuk.
   A kuglóf formát kikenjük vajjal.
   A kézmeleg tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  Közben kislángon odatesszük a vajat olvadni, ha majdnem az egész mennyiség felolvadt, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  Ha az élesztő felfutott beleöntjük a lisztbe, kicsit még ott is futtatjuk, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, és a vaj kivételével a megmaradt többi hozzávalót is beletesszük és a masszát nagyjából elkeverjük. Majd hozzáöntjük a langyosra hűlt vajat, és a tésztát simára keverjük .
  Azonnal a kikent kuglóf formába öntjük, amíg még híg,  és 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük.  
  A sütőt 180 C fokra melegítjük,  betesszük a tésztát és  ha megsült (kb 45 perc)  azon melegen rácsra borítjuk.
  Ha kihült egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Érdemes másnapig pihenni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
  Szeletekre vágva, finom vajjal megkenve, kakaóval  tálalva igazi ünnepi reggeli.

Megjegyzés:
  Elsőre soknak tűnhet a vaj és a tojások mennyisége, de bízzatok bennem, ennyi kell bele. A tésztája a készítés során  először folyós lesz, de kb 10 perc után kezd egyneművé és sűrűbbé válni, onnantól  már nem önthetjük, inkább csak belekotorhatjuk a tésztát a formába. Ezért legjobb a tésztát azonnal a formába önteni, mihelyt kikevertük.
  Tartottam tőle, hogy 45 perc sütés után még nem sült át teljesen a kuglófom, ezért ráhagytam még 10 percet. Kicsit megégett, mint a képen is látszik. Javaslom tehát,  hogy 45 perc után már ne nagyon hagyjátok ott,  ha még sütni akarjátok kicsit, ami szerintem nem szükséges,  hanem figyeljétek, nehogy túlságosan is megégjen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése