Ez egy több héten át javítgatott, alapjaiban
Inyesmester-féle nagyon finom kuglóf.
Igazából nem annyira bonyolult
elkészíteni.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 5 evőkanál cukor (12,5 dkg)
- 37.5 dkg vaj vagy margarin
- 1,2 dl kézmeleg tej
- 5 egész tojás
- ½ kiskanál só
- 1 citrom héja reszelve
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk.
A kuglóf formát kikenjük vajjal.
A kézmeleg tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot és
belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Közben kislángon odatesszük a vajat olvadni, ha majdnem az
egész mennyiség felolvadt, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Ha az élesztő felfutott beleöntjük a lisztbe, kicsit még ott
is futtatjuk, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, és a vaj kivételével a
megmaradt többi hozzávalót is beletesszük és a masszát nagyjából elkeverjük.
Majd hozzáöntjük a langyosra hűlt vajat, és a tésztát simára keverjük .
Azonnal a kikent kuglóf formába öntjük, amíg még híg, és 1-1,5 órán át meleg helyen
kelesztjük.
A sütőt 180 C fokra melegítjük, betesszük a tésztát és ha megsült (kb 45 perc) azon melegen rácsra borítjuk.
Ha kihült egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Érdemes
másnapig pihenni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
Szeletekre vágva, finom vajjal megkenve, kakaóval tálalva igazi ünnepi reggeli.
Megjegyzés:
Elsőre soknak tűnhet a vaj és a tojások mennyisége, de
bízzatok bennem, ennyi kell bele. A tésztája a készítés során először folyós lesz, de kb 10 perc után kezd
egyneművé és sűrűbbé válni, onnantól már
nem önthetjük, inkább csak belekotorhatjuk a tésztát a formába. Ezért legjobb a
tésztát azonnal a formába önteni, mihelyt kikevertük.
Tartottam tőle, hogy 45 perc sütés után még nem sült át
teljesen a kuglófom, ezért ráhagytam még 10 percet. Kicsit megégett, mint a
képen is látszik. Javaslom tehát, hogy
45 perc után már ne nagyon hagyjátok ott,
ha még sütni akarjátok kicsit, ami szerintem nem szükséges, hanem figyeljétek, nehogy túlságosan is
megégjen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése