Mit lehet erről mesélni?
Mindenki kedvence, és mindenki másként csinálja. Én például így:
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 l tej
- 12 dkg rizs (komolyan!)
- 2 evőkanál cukor
- pici só
Esetleg még
- 1 cs. vaniliás cukor
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, ha forrni kezd beleszórjuk a rizst és
a lángot takarékra vesszük. Pici sót
szórunk bele. Kis lángon fedő nélkül addig főzzük, míg a rizs megduzzad,
és `kibújik` a tejből, vagyis látszanak
a rizsszemek a tejben. Ekkor
belekeverjük a cukrot, levesszük a lángot a rizst letakarjuk, és hagyjuk még duzzadni
10-15 percet.
És ennyi.
Ha vajat teszünk bele, azt a cukorral együtt tegyük bele.
Attól gazdagabb lesz, de igazából nem feltétlenül kell bele a vaj. Tehetünk bele vaniliát is, de ez sem
feltétlenül szükséges.
Megjegyzés:
Szerintem ez a lehető legkényelmesebb módja a tejberizs
főzésnek. A titka, hogy legyen olyan tűzhelyünk, aminek a lángját annyira kicsire tudjuk venni, hogy a tejberizs épp
csak néha bugyogjon egyet. Főjön, de nem forrjon. Nekem olyan 45 percig
tartott, mire megfőtt. Nyugodtan ott
lehet hagyni, épp csak néha kell megkevergetni, hogy a rizsszemek ne tapadjanak
nagyon össze. Nem fedjük le, mert akkor
kifut. Ha mindjárt 2 l tejből készítjük,
úgyis hamar elfogy alapon, akkor könnyebb a lassú főzést beállítani.
Még valami: nem szoktam mérlegelni, ha nem muszáj. Egyszer
megmértem, hogy mennyi a 12 deka rizs. Ez
elfér egy duplás kávéspohárban.
Nem teljesen tele. Ergo egy tele kávéspohár rizst szórok egy liter
tejbe, és igen, az úgy pont krémesen puhára fő mire elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése