2019. március 10., vasárnap

Tejberizs


Mit lehet erről mesélni?  Mindenki kedvence, és mindenki másként csinálja. Én például így:




Hozzávalók:
4 személyre

  • 1 l tej
  • 12 dkg rizs (komolyan!)
  • 2  evőkanál cukor
  • pici só


Esetleg még
  • 1 cs. vaniliás cukor
  • 3 dkg vaj



Elkészítés:
  A tejet felforraljuk, ha forrni kezd beleszórjuk a rizst és a lángot takarékra vesszük.  Pici sót szórunk bele. Kis lángon fedő nélkül addig főzzük, míg a rizs megduzzad, és  `kibújik` a tejből, vagyis látszanak a rizsszemek a tejben.    Ekkor belekeverjük a cukrot, levesszük a lángot a rizst letakarjuk, és hagyjuk még duzzadni 10-15 percet.
  És ennyi.
  Ha vajat teszünk bele, azt a cukorral együtt tegyük bele. Attól gazdagabb lesz, de igazából nem feltétlenül kell bele a vaj.  Tehetünk bele vaniliát is, de ez sem feltétlenül szükséges.

Megjegyzés:
  Szerintem ez a lehető legkényelmesebb módja a tejberizs főzésnek. A titka, hogy legyen olyan tűzhelyünk, aminek a lángját annyira  kicsire tudjuk venni, hogy a tejberizs épp csak néha bugyogjon egyet. Főjön, de nem forrjon. Nekem olyan 45 percig tartott, mire megfőtt.  Nyugodtan ott lehet hagyni, épp csak néha kell megkevergetni, hogy a rizsszemek ne tapadjanak nagyon össze.  Nem fedjük le, mert akkor kifut.  Ha mindjárt 2 l tejből készítjük, úgyis hamar elfogy alapon, akkor könnyebb a lassú főzést beállítani.
  Még valami: nem szoktam mérlegelni, ha nem muszáj. Egyszer megmértem, hogy mennyi a 12 deka rizs. Ez  elfér egy duplás kávéspohárban.   Nem teljesen tele. Ergo egy tele kávéspohár rizst szórok egy liter tejbe, és igen, az úgy pont krémesen puhára fő mire  elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése