Hozzávalók:
4 személyre
- 80 dkg darált hús (lapockából, vagy dagadóból)
- 1 tojás
- 1- 1,5 kiskanál só
- 1-1,5 mokkáskanál őrölt bors
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- panirozáshoz zsemlemorzsa
- sütéshez olaj
Elkészités
A darált húst keverőtálba tesszük. Beleütjük a tojást,
sózzuk, borsozzuk, alaposan
összegyúrjuk, és ha a darált hús a
tojást `felvette` beleteszünk 2 evőkanál zsemlemorzsát, ezzel is átgyúrjuk. Ha
nem elég stabil a tészta, nem eléggé formálható, még teszünk bele egy
evőkanállal. De többnyire elég a két evőkanál morzsa. Összedolgozzuk, hűtőben pihentetjük minimum
egy fél órát.
Végül a húsmasszából
nedves kézzel kisebb adagokat veszünk ki, gombóccá gyúrjuk a tenyerünkben,
majd kerek koroggá lapogatjuk.
Zemlemorzsában megforgatjuk. A fasirtokat kisütésig tálra vagy kiteritett alufóliára
tesszük. Ha a fasirtok formázásával elkészültünk bő forró olajban kisütjük
őket.
A fasirt, vagy szebb nevén a fasirozott kiváló társa a
különféle főzelékeknek, de tálalhatjuk önálló ételként krumplipürével, rizzsel,
hasáb burgonyával, különféle párolt
zöldségek kiséretében. Magában csak kenyérrel is kitünő.
Megjegyzések
Miert zsirosabb húsokból ajánlom? Mert a kevés zsiradékot
tartalmazó fasirt, ha ezzel a módszerrel készitjük, keményebb lesz. Nincs benne áztatott zsemle, ami puhábbá
tenné.
Milyen hőfokon süssük: közepes hőfokon. A hús sercegjen az olajban, de ne égjen.
Inkább kicsit lassabban süssük,
hogy rendesen átsüljön.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése