2016. június 12., vasárnap

Fasirt

A lehető legegyszerűbben készitve, de legalább olyan finom, mint macerásan.






Hozzávalók:
4 személyre

  • 80 dkg darált hús (lapockából, vagy dagadóból)
  • 1 tojás
  • 1- 1,5 kiskanál só
  • 1-1,5 mokkáskanál őrölt bors
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • panirozáshoz zsemlemorzsa
  • sütéshez olaj


Elkészités

A darált húst keverőtálba tesszük. Beleütjük a tojást, sózzuk,  borsozzuk, alaposan összegyúrjuk,  és ha a darált hús a tojást `felvette` beleteszünk 2 evőkanál zsemlemorzsát, ezzel is átgyúrjuk. Ha nem elég stabil a tészta, nem eléggé formálható, még teszünk bele egy evőkanállal. De többnyire elég a két evőkanál morzsa.  Összedolgozzuk, hűtőben pihentetjük minimum egy fél órát.

Végül a húsmasszából  nedves kézzel kisebb adagokat veszünk ki, gombóccá gyúrjuk a tenyerünkben, majd kerek koroggá lapogatjuk.  Zemlemorzsában megforgatjuk. A fasirtokat  kisütésig tálra vagy kiteritett alufóliára tesszük. Ha a fasirtok formázásával elkészültünk bő forró olajban kisütjük őket.

A fasirt, vagy szebb nevén a fasirozott kiváló társa a különféle főzelékeknek, de tálalhatjuk önálló ételként krumplipürével, rizzsel, hasáb burgonyával,  különféle párolt zöldségek kiséretében. Magában csak kenyérrel is kitünő.

Megjegyzések


Miert zsirosabb húsokból ajánlom? Mert a kevés zsiradékot tartalmazó fasirt, ha ezzel a módszerrel készitjük, keményebb lesz.  Nincs benne áztatott zsemle, ami puhábbá tenné. 

Milyen hőfokon süssük: közepes hőfokon.  A hús sercegjen az olajban, de ne égjen. Inkább kicsit lassabban  süssük, hogy  rendesen átsüljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése