2016. június 5., vasárnap

Brokkolis-sajtos sült tészta

Két zöldség is van, ami igen ritkán kerül tányérra nálunk, a brokkoli és a kelbimbó. Pedig finomak is ráadásul. Keresgéltem a megoldást, igy akadtam rá  a sajtos rakott tésztára, ami jó sajtos, és fel lehet turbózni vagy egy jó adag brokkolival, vagy egy jó adag kelbimbóval. Most brokkolival sütöttem.






Hozzávalók
4 személyre

  • 25 dkg penne, rövid cső vagy zitti tészta
  • 40 dkg brokkoli
  • 3 tojás
  • 4,5 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg sajt reszelve
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj a tepsi kikenéséhez


Előkészités
  • A tésztát megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni.
  • Megtisztitunk 30-40 dkg brokkoli rózsát. Vizet forralunk. A vizet megsózzuk, és ha forr, beletesszük a brokkolit, majd újra forrástól számitva 5 percig főzzzük. Leszűrjük, es egy befedhető edénybe tesszük a ressre főtt brokkoli rózsákat. 
  • Ezután szétválasztjuk 3 tojást.  A fehérjéket habnak felverjük.

Elkészités:

A tojások sárgáját beleteszem egy nagy keverőtálba. Teszek hozzá 4,5 dl tejfölt, 5 deka olvasztott vajat, 25-30 dkg reszelt sajtot, sózom, borsozom, és simára keverem a masszát.

A masszába belekeverem a megfőtt tésztát. Ha egyeneletesen elkevertem, ráteszem a főtt brokkolit, és a tojások habbá vert feherjét, majd óvatos, nagy mozdulatokkal belekeverem a habot és a brokkolit a tésztaba.

Kikent, morzsázott tepsibe öntöm, elegyengetem, a tetejét is megspriccelem egy kis olvasztott vajjal vagy olajjal, és meghintem kevés zsemlemorzsával.

Forró sütőben 40-50 perc alatt megsütöm.


Különböző -esetleg maradék- sajtok más más izt adnak ennek a sült tésztának. Brokkoli helyett hasonlóan elkészitett kelbimbó is finom bele. Párolt leveles spenóttal is igen finom, igy kicsit görögös.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése