Két zöldség is van, ami igen ritkán kerül tányérra nálunk, a
brokkoli és a kelbimbó. Pedig finomak is ráadásul. Keresgéltem a megoldást, igy
akadtam rá a sajtos rakott tésztára, ami
jó sajtos, és fel lehet turbózni vagy egy jó adag brokkolival, vagy egy jó adag
kelbimbóval. Most brokkolival sütöttem.
Hozzávalók
4 személyre
- 25 dkg penne, rövid cső vagy zitti tészta
- 40 dkg brokkoli
- 3 tojás
- 4,5 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 30 dkg sajt reszelve
- só
- bors
- zsemlemorzsa
- olaj a tepsi kikenéséhez
Előkészités
- A tésztát megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni.
- Megtisztitunk 30-40 dkg brokkoli rózsát. Vizet forralunk. A vizet megsózzuk, és ha forr, beletesszük a brokkolit, majd újra forrástól számitva 5 percig főzzzük. Leszűrjük, es egy befedhető edénybe tesszük a ressre főtt brokkoli rózsákat.
- Ezután szétválasztjuk 3 tojást. A fehérjéket habnak felverjük.
Elkészités:
A tojások sárgáját beleteszem egy nagy keverőtálba. Teszek
hozzá 4,5 dl tejfölt, 5 deka olvasztott vajat, 25-30 dkg reszelt sajtot, sózom,
borsozom, és simára keverem a masszát.
A masszába belekeverem a megfőtt tésztát. Ha
egyeneletesen elkevertem, ráteszem a főtt brokkolit, és a tojások habbá vert
feherjét, majd óvatos, nagy mozdulatokkal belekeverem a habot és a brokkolit a
tésztaba.
Kikent, morzsázott tepsibe öntöm, elegyengetem, a tetejét is
megspriccelem egy kis olvasztott vajjal vagy olajjal, és meghintem kevés
zsemlemorzsával.
Forró sütőben 40-50 perc alatt megsütöm.
Különböző -esetleg maradék- sajtok más más izt adnak ennek a
sült tésztának. Brokkoli helyett hasonlóan elkészitett kelbimbó is finom bele.
Párolt leveles spenóttal is igen finom, igy kicsit görögös.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése