Hozzávalók:
4 személyre
4 személyre
- 1,20 kg-os fejes káposzta
- 7 dl paradicsomlé
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál liszt
- késhegynyi pirospaprika
- só
- 3-5 evőkanál cukor
- 1 kis fej hagyma
- 1 liter viz
Elkészités:
1. A káposzta külső leveleit leszedjük, a káposztafejet
félbe, majd negyedekbe vágjuk, és a torzsáról legyaluljuk, vagy vékonyan
felszeleteljük. A torzsát nem használjuk fel.
2. A vízbe beletesszük az egészben hagyott,
behasított hagymát, és felforraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a káposztát.
Megsózzuk, felforraljuk, majd kislángon puhára főzzük.
3. Az olajból a lisztből, és a pirospaprikából
világos rózsaszínű rántást készítünk. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, egy
kicsit hülni hagyjuk, majd a belekavarjuk a paradicsomot, es felöntjük egy-két
merőkanálnyival a káposzta levéből. Elkeverjük. A káposztából kivesszük a
hagymát, majd a rántásos lét visszaöntjük a káposztára, és óvatosan kevergetve
átforraljuk. Megcukrozzuk, ha kell utána sózzuk.
Főzelékként főételnek tálaljuk, de köretként is
megállja a helyét. Hivatalosan „karmonádli” vagyis zsírban sült, csontos
rövidkaraj-szelet jár hozzá, de fasírttal, pörkölttel, főtt virslivel is
tálalható.
Víz helyett természetesen használhatunk csontlevet,
igy sokkal finomabb. Paradicsomlé helyett használhatunk 10 dkg paradicsom
pürét. Ebben az esetben szükseg szerint pótoljuk a folyadékot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése