Korombeliek emlékeznek rá, hogy a cseresznye nem csak finom gyümölcs, hanem ékszer is, Fülbevaló. És hogy a világ egyik legjobb dolga cseresznyét szüretelni a cseresznye fáról. Ezt a nyári ajándékot eltehetjük télire is, akkor is örülni tudunk majd neki.
Hozzávalók:
- cseresznye
- viz
- cukor
- citrompótló
Előkészités:
A cseresznyét többször váltott vizben megmossuk, ha kukacok lehetnek benne, akkor érdemes legalább egy órán át áztatni is. Végül szártalanitjuk, és átválogatjuk, hogy csak az ép, sérülés és romlás mentes cseresznyeszemek kerüljenek az üvegbe.
Elkészités:
Innentől vagy a vizben hagyjuk kihülni, vagy ha még van dunsztolni való cseresznyével telt üvegünk, akkor kivesszük a befőtteket a vizből, óvatosan fejre állitjuk kb 10 percre, majd szárazdunsztba tesszük másnapig. Ezután mehetnek a kamrába. Néha azért majd ellenőrizzük, hogy rendben vannak-e a befőttjeink.
Régebben felöntőlevet készitettem, 1 l vizhez fél kg cukorral, ezt felforraltam, és ráöntöttem az üvegbe rakott cseresznyére, de igy is kell dunsztolni, hogy biztosan elálljon. A citrompótlót ekkor is az üvegekre raktam, minden üvegre 3 szemet. A felöntőlevet izesithetjük szegfőszeggel, fahéjjal, ha izesebben szeretnénk késziteni.
Hasonlóan készitem a meggy befőttet. A meggyet mindig kimagozom, a cseresznyét soha. Ha valaki kimagozná a cseresznyét is, az üvegenként 3 evőkanál cukor és 3 szem citrompótló akkor is megfelelő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése