2022. június 16., csütörtök

Zöldborsó eltevése télire

Zöldborsót legjobb befőző automatával eltenni. Ha valakinek mégis kedve van kipróbálni a "házi" módszert, akkor ajánlom ezt a receptet hozzá.




Hozzávalók:

  • frissen fejtett zöldborsó
  • tartósitószer




A borsóhüvelyekből a borsót kifejtjük, a sárga, hibás szemeket kiválogatjuk. A borsószemeket megmossuk és előfőzzük.


Előfőzés:

Az előfőző vizbe literenként 2 dkg konyhasót teszünk, felforraljuk, majd beletesszük a borsót. Ha ismét forrni kezd, vagyis gyöngyöző forrásba jön, még 5-10 percig forraljuk, majd lezárjuk alatta a tüzet, és a borsót az előfőző vizben hagyjuk kihülni.


Ha kihült:

Szűrőkanállal kiszedjük a borsót az előfőző vizből. Üvegekbe rakjuk. A könyvem fél literes üvegeket javasol, ami nagyjából a kisebb, lekváros, jam-es üvegeknek felel meg.

Az előfőző vizet hagyjuk leülepedni, majd a felső, tiszta részét átszűrjük, és ezzel öntjük fel a borsóval megtöltött üvegeket.


Légtelenités:

Az üvegeket lezárás nélkül vizzel telt lábosba tesszük úgy, hogy a viz ne érje el az üvegek száját. A viz kezdetben ne legyen forró, mert az üvegek elrepedhetnek. A vizet lassan, fokozatosan melegitjük fel 85 C fokra, és ezt a hőmérsékletet tartjuk 10 percig.

Ha légtelenités során az üvegekben a felöntőlé szintje lecsökken, forró 2 %-os sóóldattal (1 l vizhez 2 dkg só) utántöltjük.Minden üveghez késhegynyi szalicilt teszünk, vagy más, bevált tartositószert, majd az üvegeket lezárjuk.


Dunsztolás 1:

A lezárt üvegeket azonnal visszatesszük a lábosba a légtelenitéshez használt forró vizbe, lassan 100 C fokra melegitjük, (gyöngyöző forrás) és ezt a hőmérsékletet 30 percig tartjuk. Fontos, hogy a viz ne menjen át heves forrásba. Az üvegeket a lábosban hagyva, fedővel, ruhákkal letakarva hagyjuk kihülni.


Dunsztolás 2:

Másnap a hőkezelést megismételjük. Lassan melegitjük 100 C fokra, és ezen a hőfokon tartjuk 5-6 percig, A lábosban hagyjuk kihülni.


Másnap tehetjük a kamrába.


Tartositószer:

Szalicilt már nem nagyon lehet venni. A Na-benzoát savanykás izt ad a borsónak, marad a keserűség nélküli grapefruit csepp, bár annak is van valami ize.


A recept egy régi eltevős könyvből van: Erdélyi Lajosné dr.: Rakjunk el télire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése