2020. szeptember 5., szombat

Nyirségi gombócleves 1

 

Ez itt a hivatalos recept, mert van egyszerűbb változat is, de a biztonság kedvéért legyen meg ez is a gyűjteményben.




Hozzávalók:
4-6 személyre

  • 50 dkg borjúhús
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg fehér répa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg borsó
  • 5 dkg karfiol
  • 2 l alaplé (vagy víz)
  • 4 dkg vaj (2+2)
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál szemes bors
  • petrezselyem
  • fél citrom

a gombóchoz

  • 15 dkg krumpli
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg liszt
  • kevés zsír

Előkészítés:

A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk, villával áttörjük és hagyjuk hűlni.
A fehér és sárgarépát, zellert hasábokra vágjuk.
A húst 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
A gombát felszeleteljük.
A karfiolt rózsáira szedjük.

Elkészítés

A húst az alaplében vagy vízben főni tesszük. Hozzáadjuk az alul behasított, hagymát, amin a felleveleket rajtahagytuk. Beledobjuk a szemes borsot is. A fővő húsléről a fehér habot leszedjük. Ha felforrt, beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehér répa, zeller). Sózzuk, majd a húst a zöldségekkel puhára főzzük. Ez idáig pont olyan, mintha húslevest főznénk a felkockázott húsból.

Amíg a leves fő elkészítjük a gombócokat: A kihűlt, összetört krumplit kicsit megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel és a tojássárgájával. Ha túl keménynek találjuk esetleg, akkor egy pici zsírt adhatunk hozzá, de ha a gombóc tészta elég lágy, akkor nem szükséges. A tésztából fél diónyi gombócokat formázunk, és a gombócokat felhasználásig egy külön tálra tesszük.

Ha a hús megpuhult, akkor kiszedjük a hagymát a levesből. Egy serpenyőben 2 dkg vajon lesütjük a gombát, épp csak amíg a keletkező levet elfővi, lepirítani nem kell. Az így megpárolt gombát beletesszük a levesbe. Ezután mehet bele a karfiol és a borsó is.

Gyorsan elkészítjük a rántást is egy másik serpenyőben: a vajon megfuttatjuk a lisztet, amibe petrezselymet is teszünk. Nem kell pirítani ezt sem. Az elkészült rántást is a levesbe engedjük, és a levest lassan kiforraljuk. .

Végül bele tesszük a gombócokat is. Lassan forraljuk, majd ha a gombócok megfőttek, a levest megsózzuk, ha kell, belefacsarjuk egy fél citrom levét, végül beleöntjük a tejszínt, és készre forraljuk.

Tálalásnál ügyeljünk, hogy minden tányérba egyenlően jusson a húsból, a gombócokból és a zöldségekből.

Megjegyzés

Tejszín alatt a rendes, habnak való tejszínt kell érteni.

Van egy másik, népszerűbb módja is a nyírségi gombóclevesnek, annak az elkészítési módja inkább a gulyáslevesére emlékeztet, hozom majd ennek is a receptjét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése