Ez itt a hivatalos recept, mert van egyszerűbb változat is, de a biztonság kedvéért legyen meg ez is a gyűjteményben.
- 50 dkg borjúhús
- 1 kis fej hagyma
- 10 dkg fehér répa
- 15 dkg sárgarépa
- 5 dkg zeller
- 5 dkg gomba
- 5 dkg borsó
- 5 dkg karfiol
- 2 l alaplé (vagy víz)
- 4 dkg vaj (2+2)
- 1 dl tejszín
- 1,5 evőkanál liszt
- só
- 1 kiskanál szemes bors
- petrezselyem
- fél citrom
a gombóchoz
- 15 dkg krumpli
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg liszt
- só
- kevés zsír
Előkészítés:
Elkészítés
A húst az alaplében vagy vízben főni tesszük. Hozzáadjuk az alul behasított, hagymát, amin a felleveleket rajtahagytuk. Beledobjuk a szemes borsot is. A fővő húsléről a fehér habot leszedjük. Ha felforrt, beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehér répa, zeller). Sózzuk, majd a húst a zöldségekkel puhára főzzük. Ez idáig pont olyan, mintha húslevest főznénk a felkockázott húsból.
Amíg a leves fő elkészítjük a gombócokat: A kihűlt, összetört krumplit kicsit megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel és a tojássárgájával. Ha túl keménynek találjuk esetleg, akkor egy pici zsírt adhatunk hozzá, de ha a gombóc tészta elég lágy, akkor nem szükséges. A tésztából fél diónyi gombócokat formázunk, és a gombócokat felhasználásig egy külön tálra tesszük.
Ha a hús megpuhult, akkor kiszedjük a hagymát a levesből. Egy serpenyőben 2 dkg vajon lesütjük a gombát, épp csak amíg a keletkező levet elfővi, lepirítani nem kell. Az így megpárolt gombát beletesszük a levesbe. Ezután mehet bele a karfiol és a borsó is.
Gyorsan elkészítjük a rántást is egy másik serpenyőben: a vajon megfuttatjuk a lisztet, amibe petrezselymet is teszünk. Nem kell pirítani ezt sem. Az elkészült rántást is a levesbe engedjük, és a levest lassan kiforraljuk. .
Végül bele tesszük a gombócokat is. Lassan forraljuk, majd ha a gombócok megfőttek, a levest megsózzuk, ha kell, belefacsarjuk egy fél citrom levét, végül beleöntjük a tejszínt, és készre forraljuk.
Tálalásnál ügyeljünk, hogy minden tányérba egyenlően jusson a húsból, a gombócokból és a zöldségekből.
Megjegyzés
Tejszín alatt a rendes, habnak való tejszínt kell érteni.
Van egy másik, népszerűbb módja is a nyírségi gombóclevesnek, annak az elkészítési módja inkább a gulyáslevesére emlékeztet, hozom majd ennek is a receptjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése