Gyanús, hogy ez a zöldségleves napközis változata. Gyerekkori kedvencem. Azt sem tudom, honnan a recept, de amióta főzök, nekem ez a zöldségleves az igazi. Kicsit több benne a sárgarépa, mint a fehér. Karalábé, zeller pedig nem is nagyon kell bele, de persze nem rontja el.
4 személyre
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1/4 karalábé
- 1 szelet zellergumó
- 2 evőkanál étolaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 1,2 l alaplé vagy viz
- petrezselyemzöldje
- só
- bors
esetleg
- fűszerpaprika
- tej
levesbetéthez
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál búzadara
- só
Elkészités:
A megmosott, meghámozott répákat vékony karikákra vágjuk. A karalábé és a zeller darakákat is vékonyan felszeleteljük. A levesesfazékban a felforrósitott olajra dobjuk a zöldségeket, kicsit kavargatjuk, hogy a sárgarépából a szin kioldódjon, dobunk bele egy kis apritott petrezselyemzöldet, majd kevés vizet adva hozzá puhára pároljuk, végül zsirjára sütjük. Meghintjük a liszttel, és ekkor szórjuk rá a paprikát is, ha szinesebbre szeretnénk főzni. Felöntjük az alaplével (vagy vizzel), sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt a leves, takarékra vesszük, és amig fő elkészitjük a levesbetétet.
A tojást pici sóval, a liszttel és a búzadarával kikeverjük, ha túl hig (az lesz) teszünk még hozzá lisztet vagy darát, mikor hogy gondoljuk. Végül kiskanállal, esetleg nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a levesbe. Ha a galuskák is megfőttek tálalhatjuk.
Kicsit finomabb változat, ha a viz felét tejjel pótoljuk.
Gyerekeknek, zöldséget nem szerető felnőtteknek, vagy csak úgy a levest – a levesbetét nélkül – össze is turmixolhatjuk, mint egy krémlevest. Krutonnal, levesgyönggyel a legválogatósabbak is szivesen megeszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése